A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hazatelefonálás külföldről, magyar tarifával

Június közepétől megszűntek az uniós romaingdíjak, ami azt jelenti, hogy hazai tarifákkal telefonálhatunk haza külföldről. A változás a turistáknak, alkalmi utazóknak nagyon jó lesz, a külföldön munkát vállalók viszont nem sok hasznát látják majd. A nemzetközi viszonylatban dolgozó kamionsofőröknek előnyös lehet az új szabályozás, de nagyon oda kell figyelni a telefonhasználati szokásokra.

Mit jelent a változás, a romaingdíjak eltörlése?

Amióta csak mobiltelefonálás létezik, a külföldi tartózkodás alatt midig sokkal drágábban lehetett csak telefonálni. A képlet egyszerű: amikor valaki külföldön tartózkodik, akkor nem a sahját országában előfizetett saját telefonhálózatot használja, hanem egy külföldi szolgáltatóét. Ennek extra költsége van, amit a szolgáltatók a telefon használójára terhelnek. A módszer 20 éve változatlan: a Magyarországon tartózkodó hívó akkor is a magyar tarifát fizeti, ha a hívott fél külföldön tartózkodik. A nemzetközi barangolás plusz költségét neki kell kifizetnie, akár ő indítja, akár csak fogadja a hívást.

Az EU régi törekvése, hogy ezek a nemzetközi barangolásért fizetendő extra díjak egyre alacsonyabbak legyenek, végül teljesen tűnjenek el. Évek óta uniós rendelet kötelezte a szolgáltatókat a barangolási díjak fokozatos csökkentésére. Most június 15-től pedig normál használat mellett teljesen el kellett törölni ezeket a díjakat.

Az eltörlés azt jelenti, hogy ha valaki külföldön tartózkodik és ott használja a magyar telefonját, akkor a Magyarországra irányuló hívása ugyanannyiba fog kerülni, mintha itthon hívna fel valakit. Ha pedig őt hívják, akkor nem kell érte semmi plusz pénzt fizetnie, mint ahogy itthon sem fizetünk a fogadott hívásokért.

Mire terjed ki az ingyenes roaming?

A tarifákról szóló megállapodás az EU országai között jött létre, így ez az Európai Gazdasági térség országaira érvényes. Ebbe az EU tagállamai tartoznak bele, továbbá Izland, Liechtenstein és Norvégia. Svájc viszont nem tartozik ide, erre figyelni kell utazás közben is. A svájci területről indított vagy ott fogadott hívásokért továbbra is kell romaingdíjat fizetni. A szomszédos országok közül sem érvényes a nem EU-tag Ukrajnára és Szerbiára sem.

Az ingyenesség érvényes a hanghívásokra, sms-re és az adatforgalomra (internetezésre) is.

Apró betű: folyamatos tartózkodásra nem érvényes

A szolgáltatóknak a jövőben is lesz arra lehetőségük, hogy az aránytalanul soknak nevezhető külföldi barangolásért valamilyen külön díjat számoljanak fel. Ez nem az általános lesz. Normál használat mellett ezt az előfizetők nem fogják észrevenni, nem kell ilyent fizetniük. A szolgáltatók azokkal szemben ragaszkodnak valamilyen eszközhöz, plusz díjakhoz, akik visszaélésszerűen akarják használni az ingyenes barangolás lehetőségét.

A legerősebb példa erre az (ettől félnek legjobban a telefonos cégek), hogy valaki megveszi a telefont abban az országban, ahol a legalacsonyabb a tarifa, aztán használja egy másik országban, ahol jóval magasabb lenne. Ha például Bulgáriában olcsó a havi előfizetés, akkor elindul egy áramlás, s egyre több olyan ember vesz bolgár telefon-előfizetést, akik soha be se teszik a lábukat abba az országba. Viszont az ingyenes roamingnak köszönhetően Párizsban élve is az olcsó bolgár tarifákon beszélnek. Ezt nem engedik, ez ellen a lehetőség ellen szólnak a szolgáltatók extra tarifái.

Az ilyen visszaélést azzal kerülik ki, hogy elvárják a telefon itthoni használatát is. aki tehát nagyrészt itthon telefonál, s csak néha megy külföldre, annak nincs mitől tartania. Aki kint dolgozik, az már nincs ilyen jó helyzetben. A telefonos társaság elvárja, hogy minden hónapban legyen a készüléken itthoni használat is. A külföldi munkavégzést tehát nem segíti a roaming eltörlése.

Telefon a fuvarozók kezében

A telefonszolgáltatók általában nem hozzák nyilvánosságra azokat a belső szabályokat, korlátozásokat, amik alapján döntenek például egy-egy előfizetés megítéléséről. Most is leginkább csak arról olvasni, hogy az ingyenes roaming a „méltányos felhasználáshoz” kapcsolódik, de nem írják le pontosan, hogy ez mit jelent. Inkább csak találgatni lehet, s a meghirdetett díjcsomagok feltételeiből vonhatunk le következtetéseket.

A méltányos használathoz mindenképpen az szükséges, hogy a telefon előfizetője Magyarországon éljen, legyen itt bejelentett lakóhelye és életvitelszerűen is itt éljen az országban.

A szolgáltatók ezen túl figyelni is fogják az ügyfelek nemzetközi forgalmát. A közleményekből most úgy látszik, hogy négyhónapos időszakokat fognak figyelni. Ha a 4 hónap alatt az ügyfél forgalmának nagyobb része származik barangolós hívásokból, akkor előbb egy figyelmeztetést küldenek. Ha a helyzet két héten belül sem változik meg, akkor pedig felárat fizettetnek a barangolásért.

Nemzetközi gépkocsivezetőknek tehát főleg azt kell mérlegelniük, hogy mennyi időt töltenek itthon. Ha az látható, hogy 4-4 hónap átlagában a felénél több lesz az itthon tartózkodás, akkor számíthatnak az ingyenes barangolásra. Ehhez persze nem csak itthon tartózkodás kell, hanem itthoni telefonálás is. A szolgáltató nem azt nézi, hogy hány naptári napot töltött itt vagy ott az előfizető, hanem azt, hogy a havi forgalomnak mekkora részét tette ki az itthoni és a külföldi telefonálás. Azzal sem lesz gond, ha valaki havi 3 hétig külföldön van, de ez idő alatt keveset beszél, csak néhány hívást bonyolít, ha az itthon töltött egy hét alatt meg háromszor akkora lesz a számlája.

A roamingdíjak egyébként azok számára is csökkennek, akiket a szolgáltatók a túl sok külföldi forgalom miatt mégis kizárnak az ingyenességből. A normál, hazai tarifán felül hanghívásokra percenként 3,2 eurócentet, sms-re 1 eurócentet, internetezésre pedig gigabájtonként 7,7 eurót szabad felszámítani pluszban az EU döntése szerint.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu