A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Már bírságolnak Szlovéniában a szabálytalan parkolásért

Szlovéniában 2021. augusztus 11-től hatályos az a KRESZ-módosítás, ami szigorúan szabályozza a nehéz gépjárművek parkolását. A 3,5 tonna feletti járművek csak az autópályák és gyorsforgalmi utak jelzett parkolóhelyein parkolhatnak, és legfeljebb 25 órán át. A parkolási idő csak akkor lehet ennél hosszabb, ha a tehergépjárművek forgalmát jogszabály 25 óránál hosszabb egybefüggő időtartamban korlátozza (pl.: kamionstop).

A parkolási szabályok megsértéséért a járművezetőre 300, a vállalkozásra 1.000 eurós bírság róható ki.

Szabályozták a kisebb gépjárművek parkolását is az autópályák és gyorsforgalmi úti pihenőknél: a max. 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművekkel is csak kijelölt parkolóhelyeken szabad parkolni. A járművezetőre kiróható bírság itt 150 euró. A szélvédő belső oldalán jól láthatóan jelölni kell a parkolás megkezdésének időpontját és dátumát (például: 17:18, 2022.06.05.). A szabály megsértése esetén a bírság szintén 150 euró.

Szintén tilos leállósávon megállni, parkolni, kivéve ha erre vészhelyzet vagy elsősegélynyújtás miatt kerül sor. A szabályokat megsértő sofőrre 300 euró, míg a vállalkozásra 1.000 euró bírság szabható ki. A parkolási szabályok betartását az útdíjszolgáltató társaság felügyelői ellenőrzik. A  parkolási szabályok angol nyelvű ismertetőjét a bit.ly/szlovenia_parkol linken érheti el. 

Forrás: Nit Hungary

Dobó Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu