A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hogyan igazolható, a cégtulajdonos mentessége a minimálbér alól?

„Cégtulajdonosként gyakran pattanok a volán mögé, és elviszek egy-egy fuvart Ausztriába, Németországba, Belgiumba, Szlovéniába, Lengyelországba vagy Olaszországba. Rám, mint tulajdonosra vonatkoznak-e ezen országok minimálbér rendeletei? Ha nem, azt igazolni kell valahogy?” 

A legfontosabb azt tisztáznunk, hogy a cégtulajdonos, azaz a társas vállalkozó munkavállalónak minősül, ha a saját cégén belül munkaszerződéssel dolgozik. Ebben az esetben meg kell kapnia a minimálbért, és bejelentésre is szükség lehet (ha van ilyen törvény az országban).

Ha munkaszerződés nélkül sofőrködik, akkor viszont a legtöbb esetben nem vonatkozik rá a helyi minimálbér törvény.

Nézzük, hogy melyik országban, milyen feltételekkel mentesül a társas vállalkozó a minimálbér megfizetése alól!

Ausztria

Nyugati szomszédunknál a cégtulajdonos akkor mentesül a minimálbér alól, ha a cégben meghatározó befolyással rendelkezik. Ez akkor valósul meg, ha jogosult a vállalkozás ügyvezetőjét megválasztani, például rendelkezik a szavazatok több mint 50 százalékával.  

A mentességet igazolni is kell, amit megtehetünk a cég alapító okiratával vagy a cégkivonattal. Az iratok legyenek német nyelvűek, vagy legyen mellettük német nyelvű fordítás. A fordításnak nem kell hitelesnek lennie. 

Minden más esetben a társas vállalkozót be kell jelenteni, és meg is kell kapnia az osztrák minimálbért.

Németország

A német minimálbér-törvény (MiLog) 22. §-a kimondja, hogy a törvényt munkavállalókra kell alkalmazni. Így társas vállalkozóként mentesülünk a minimálbér bejelentése alól. Mentességünket a német nyelvű cégkivonattal igazolhatjuk.

Tipp: A német, angol, francia nyelvű cégkivonat térítésmentesen kérhető a céginformációs szolgálat ügyfélszolgálatán: 1055 Bp., Báthory u. 12. Az iratot a vállalkozás tulajdonosának személyesen kell igényelnie. A hiteles magyar nyelvű cégkivonatot interneten is igényelhetjük a bit.ly/ceginfo1 linken keresztül.

Olaszország

Az olasz minimálbért csak kabotázs fuvarnál kell alkalmazni, de társas vállalkozóként ekkor is mentesülünk mind a bejelentés, mind a megfizetése alól. Az olasz jogszabály nem írja elő, hogy a mentességet igazolni kellene, de jobb egy angol, német vagy olasz nyelvű fordítással ellátott cégkivonatot a fuvarokmányok között tartani. Ellenőrzéskor jó szolgálatot tehet!

Nincs bejelentés, nincs minimálbér

Belgiumban,  Lengyelországban, Szlovéniában nincs minimálbér rendelkezés, így társas vállalkozóként semmilyen bejelentésre nem lesz szükségünk. 

Az A1-es igazolás és a védettségi igazolás azonban itt is legyen a fuvarokmányok között! 

Kaibinger Tamás

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu