A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hogyan számlázzunk alanyi adómentesen?

Olvasóink kérdezték:

Januártól kilépek az áfa körből és alanyi mentes vállalkozóként folytatom a munkát. Eddig a számlán feltüntettem a fuvardíj nettóját, ennek áfáját és a bruttó végösszeget is. Alanyi mentesként a nettó vagy a bruttó fuvardíjról állítsam ki a számlát?- kérdezte olvasónk.

Az alanyi adómentes vállalkozó az áfa törvény szerint nem fizet áfát, de nem is vonhat le. Vagyis partnerének nem áfás számlát fog kiállítani, hanem alanyi adómenteset.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? A számla bruttó összege a nettó fuvardíj plusz az áfa. Alanyi mentes vállalkozónál nincs áfa, így a bruttó és nettó összeg ugyanannyi lesz. Vagyis a számlán a nettó fuvardíjat és az alanyi adómentességet (AAM) kell feltüntetni, és azt, hogy az áfa 0 százalék. A számla végösszege pedig szintén a nettó összeg lesz.

Szilágyi Katalin

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu