A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hogyan számlázzunk, ha mi vettük az anyagot?

Mit tegyünk, ha partnerünk azzal bíz meg bennünket, hogy ne csak leszállítsuk az árut, hanem vásároljuk is meg neki? Ez történt olvasónkkal is, akit azzal bíztak meg, hogy vásároljon sódert, majd  fuvarozza el  a megbízó által megadott címre. Nem egyértelmű azonban a számára, hogy a kiállított számlán a  fuvardíjat és a sódert egy tételként vagy külön-külön kell-e szerepeltetni. 

Ha megbíznak bennünket az anyag beszerzésével, akkor dönthetünk úgy, hogy a számlát

– a megrendelő nevére kérjük, vagy

– a saját vállalkozásunk nevére.

Az első esetben csak a szállításról fogjuk kiállítani a számlát, tehát nem lesz kérdés, hogy az anyag árát hogyan tüntessük fel. Érdemes az anyagra előleget kérni a megrendelőtől, nehogy a végén pórul járjunk.

Ha a saját nevünkre kérünk számlát, akkor voltaképpen arról van szó, hogy megvásároljuk az anyagot és továbbértékesítjük. Ehhez azonban az kell, hogy legyen ilyen jellegű tevékenységünk. Ekkor a számlán a szállítás mellett már az anyag is meg fog jelenni.  (Sőt akár hasznot is tehetünk rá.) Az anyagot és a szállítást külön-külön is feltüntethetjük a számlán, de ha az anyag is 27 %-os áfás, akkor akár egy tételként is lehet számlázni. (Ha valamely szállított termék áfája alacsonyabb, akkor azt nem lehet egybeszámolni a szállítás díjával, külön tételként kell feltüntetni.)

Földmunka: ha értékesítjük, szállítjuk és be is dolgozzuk az anyagot…

Ilyenkor célszerű részletes vállalkozási szerződést kötni. Ez mindenképpen tartalmazza az anyagokat, a végzett szolgáltatásokat és a munkák értékét is. Az áfatartalom figyelembevételével itt is van lehetőség a tételek egybeszámolására, ám fontos, hogy a tételek összhangban legyenek a vállalkozási szerződésben foglalt tevékenységekkel.

Nagy Gábor Zoltán

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu