A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hol parkolhatunk?

„Belföldiző” olvasóink aggódnak, hogy önhibájukon kívül nem tudják betartani a pihenőidők szabályait. Panaszolják, hogy egyre kevesebb parkolóba engedik behajtani a kamionokat, ráadásul sok autópályamenti benzinkúton kint van az „ONLY FOR TRANZIT” tábla. 

Minden „országút vándora”, ha álmából is ébresztik fel, egyből fújja a pihenőidők szabályait. A gondot nem is ez okozza, hanem a parkolóhely, pontosabban annak hiánya.

Forrás: MTI

Parkolás – ott, ahol nem tiltják 

A áruszállítást Európa-szerte ahol lehet, a sztrádákra terelik. A mellékutakon sok helyütt korlátozó táblák tiltják a nehéz gépjárművek közlekedését. Településen belül vagy kívül csak ott parkolhatunk, ahol ezt a KRESZ vagy a táblák nem tiltják. Kamionokkal szinte egyetlen településen belül sem lehet bárhol parkolni. Erre a célra általában külön parkolót jelölnek ki. A fizetős parkolóhelyeken a jogszabály szerint a teherautók és buszok parkolásának maximális díja a személyautók maximális díjának három-, járműszerelvények esetén hatszorosa lehet. (2010. évi XLVII. törvény)

Biztos pontok a sztráda-pihenők

Az autópályák és a forgalmasabb főutak pihenőiben, benzinkutakon díjmentesen eltölthetjük az előírt pihenőidőt. A sztráda-parkolókat térképes formában ezen a lapon lehet megtalálni bit.ly/AutópályaParkolók. A jelölt pontokra kattintva kiderül, hogy van-e kamionparkoló, és az adott parkolóban milyen szolgáltatás érhető el (pl. benzinkút, WC, étterem stb.).

Több autópálya-parkoló/benzinkút lehajtójánál találkozhatunk az „ONLY FOR TRANSIT” és a “NOT FOR TRANSIT” jelzéssel. Ezt az országon áthaladó külföldi fuvarozók számára helyezték ki a közút munkatársai. Azt jelzik, hogy tranzitban használható-e vagy sem az adott parkoló és benzinkút. A hazai fuvarozók azonban továbbra is bármelyik pihenőt használhatják.

Aki többre vágyik – védett kamionparkolók

Hazánkban is egyre több őrzött kamionparkoló van, amikről az MKFE honlapján találhatunk egy listát: bit.ly/VédettKamionparkolók.(busz és kamionparkolók címszó alatt) Ezek tisztálkodási, étkezési, bevásárlási lehetőséget nyújtanak, ráadásul őrzöttek is. Általában kerítéssel vannak körülvéve, és vagy őrség vagy kamerarendszer szolgálja a jármű és a rakomány biztonságát. A sofőrök kényelmét wifi biztosítja sőt, van ahol szállás lehetőséget is igénybe vehetünk. Mindez persze nem ingyenes, fizetni kell érte.

A parkolás megtervezéséhez jól használhatók az okostelefon alkalmazások (TransParking, DKV-Euroservice, Bosch Secure Truck Parking stb.). Ezekkel akár előre megtervezhető az utazás, lefoglalható a parkoló. De útközben is képesek friss  információkkal szolgálni, és akár menet közben is foglalhatunk parkolót.

Tárolás – csak, ha engedély van rá

Elvileg nemcsak parkolni, de egyes közterületeken tárolni is lehet a járműveket.

3,5 tonna feletti autóknál erre akkor van lehetőség ha egy fuvarozónak

– 10 vagy kevesebb 3,5 t feletti járműve van (teherautók, pótkocsik, vontatók együttesen)  

– a tárolással nem zavarja a forgalmat, és

– rendelkezik a közút kezelőjének a hozzájárulásával (közút), vagy közterület használati engedéllyel ( pl. önkormányzat)

Akinek 10-nél több 3,5 t feletti járműve van, annak már telephelyet kell létesítenie.

A 3,5 t alatti furgonokhoz nem kötelező a telephely. Azokat elvileg közúton vagy más közterületen is lehet tárolni (89/1988 MT rendelet 7.§.). Egy népesebb furgon flotta azonban kényelmetlenséget okozhat a környéken lakóknak. Így jobb a tárolást közterület használati engedéllyel vagy zárt parkolóban, telephelyen megoldani.

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu