A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szeptembertől már bírságot szab ki a holland munkaügyi felügyelőség, ha az ország területére kiküldött sofőrünket elmulasztjuk regisztrálni és bejelenteni. Ezt vagy egy külképviseleti cégen keresztül vagy a holland hatóság honlapján tehetjük meg.

Szeptembertől már szigorú ellenőrzésekre számíthatunk Hollandiában az idén márciusban bevezetett új minimálbér szabályokkal kapcsolatban, a próbaidő ugyanis augusztus 31-ével lejár.

Az új előírások szerint már nemcsak kabotázs, hanem minden holland fel- vagy lerakót érintő szállítás esetén meg kell adni a sofőrnek a helyi minimálbért. Ez idén 14,77 euró óránként a holland kollektív szerződés szerint. A pótlékokat is a holland szabályok szerint kell fizetni. Ezt a szabályt továbbra sem kell alkalmaznunk a tranzit fuvarokra.

Be kell jelenteni a sofőrt

A Hollandiába kiküldött járművezetőt kötelező regisztrálni és bejelenteni. A bejelentést még a kiküldetés megkezdése előtt tegyük meg, mert a sofőrnek már a határátlépés pillanatában érvényes bejelentéssel kell rendelkeznie. Hollandiában nemcsak a munkavállalókat kell bejelenteni, hanem az önfoglalkoztatókat, azaz a vállalkozókat is. Aki ezt elmulasztja, szeptembertől már 12.000 euróig terjedő bírságot is kaphat.

A bejelentést megtehetjük:

– egy külképviseleti cégen keresztül (éves képviseleti díj fejében, szerződéssel)

– vagy a holland hatóság honlapján egy részletes bejelentő felületen: bit.ly/NLbejelentes. (Az oldal sajnos sokszor elérhetetlen vagy lefagy.)

A bejelentést holland vagy angol nyelven kell megtennünk.

Szilágyi Katalin