A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Humanitárius szállítmányok útdíjmentessége

Magyarországon és európa jó néhány országában a humanitárius segélyt szállító tehergépjárművek és a menekültek szállításában segédkező buszok mentesülnek az útdíjfizetés alól.

Ausztria

A humanitárius segélyeket szállító 3,5 t alatti és feletti tehergépjárművek is mentesülnek az útdíjfizetés alól. Ennek igénybevételéhez még az úthasználat megkezdése előtt ki kell tölteni egy nyomtatványt:

A kitöltött úrlapot az ausnahmeantrag@asfinag.at e-mail címre kell eljuttatni. Az útdíjmentességről további információt találunk az Asfinag oldalán.

Cseh Köztársaság

A Cseh Köztársaság Közlekedési Minisztériuma is mentesítette az útdíj megfizetése alól a 3,5 tonna össztömeg feletti segélyszállító teherautókat és a menekülteket szállító autóbuszokat. A mentesség igényléséhez még a szállítási feladat megkezdése előtt angolul vagy cseh nyelven ki kell töltenünk egy nyomtatványt, amit a ua@czechtoll.cz e-mail címre kell visszaküldenünk.

Részletes tájékoztató az útdíjmentességről a Mytocz oldalán találunk.

Lengyelország

A humanitárius segélyt szállító járművek akkor mentesülnek az útdíjfizetés alól, ha az alábbi adatokat megküldik a lengyel közlekedési minisztériumnak e-mailben:

  • a jármű rendszáma
  • a jármű nyilvántartási országa,
  • lehetőség szerint hozzávetőleges utazási idő lengyel területen (mindkét irányban).

Az adatokat a következő címre küldjük lehetőleg angol vagy lengyel nyelven: humanitarianaid@mi.gov.pl

Lengyelországban az A1, A2 és A4 autópályák magánkézben vannak. Ha ezen szakaszokat is érint a szállítmány, akkor ezen autópályák kezelőitől is kérni kell a mentességet.
Az üzemeltetők  elérhetőségei:
A1 autópálya – AmberOne
autópálya A2 – Autostrada Wielkopolska
autópálya A4 – Autostrada Malopolska

Magyarország

Mentes az útdíjfizetés alól a legalább EURO 3-as besorolású humanitárius küldeményt szállító tehergépjármű (45/2020.  ITM rendelet 2. §). A mentességet a megbízó vagy a szállító által kitöltött nyilatkozattal kell igazolni. A nyilatkozatot 190/2008-as kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kell kiállítani.

Németország

A humanitárius segélyt szállító járművek akkor mentesülnek az útdíjfizetés alól, ha ellenőrzés során bizonyítani tudják az áruszállítás célját. A BAG ajánlása szerint mindig legyen nálunk egy a jótékonysági szervezet által kiállított igazolás, a következő adatokkal:

–  a segélyszervezet neve (címe, kapcsolattartó elérhetőségei)                                                                                                      –  a rakomány – különösen a mennyiségi – adatai (ruhászsákok száma, kartonok, raklapok száma stb.)                               – a felrakodás helye és az átvételi/elosztás helye (cím, kapcsolattartó elérhetőségei), valamint                                           – a szállító jármű adatai (rendszámtábla, üzembentartó neve, és elérhetőségei).

A szállítmányokat ajánlott (de nem kötelező) a Toll Collect GmbH-nál regisztrálni a magyar nyelven is elérhető honlapjukon , így megkönnyítve a hatóság munkáját.

Külföldi szállítás esetén a célországban kötelező igazolásokat, engedélyeket is elfogadják.

A gépjárművünk első szélvédője mögé helyezzünk ki egy „Hilfstransport” feliratot.

Az OBU-t kikapcsolhatjuk humanitárius segélyszállítmány esetén. Amennyiben ezt elfelejtettük, utólag is igényelhetünk  visszatérítést a következő formanyomtatvány kitöltésével.

További német nyelvű információ elérhető itt.

Forrás: Mytocz, Asfinag, cesmad.sk, bag.bund.de

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu