A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ahogy arról már mi is beszámoltunk februári számunkban, a sofőrnek nem kell szállodai számlával igazolnia, hogy hol töltötte a 45 órás pihenőjét.

Február 22-én az illetékes uniós bizottsági főigazgatóság (DG MOVE) további kiegészítő magyarázatot adott arról, hogyan kell betartatni a „kabintilalmat”. A feljegyzés szerint a 165/2014/EU rendelet 34. cikkének (3) bekezdése nem zárja ki, hogy a nemzeti hatóságok ellenőrizzék, miként töltötte a sofőr az előző négy hétben a pihenőjét.

Az ellenőröknek továbbá jogukban áll megkérdezni a járművezetőket, hogy hol töltötték a rendszeres heti pihenőidejüket, csak annak igazolását nem követelhetik meg tőlük. Következésképpen bírságot sem szabhatnak ki az igazolás hiánya miatt. Önkéntes alapon azonban a járművezetők benyújthatják a vonatkozó bizonyítékokat, például szállodai számlákat. Az eddigi uniós állásponthoz képest új gondolatként jelenik meg a következő: ha sofőr a kabintilalom megsértését szóban elismeri, akkor azt bizonyítékként felhasználva megbüntethetik a szabályszegésért.

Forrás: MKFE