A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Így is lehet: túlárazás helyett megcsinálták ingyen

Cseh programozók kiváló példáját mutatták meg annak, hogyan lehet észszerűen és olcsón megvalósítani komoly állami programokat. A programozók ingyen elkészítették azt, amire az állam mintegy 5 milliárd forintnyi cseh koronáért akart megbízást adni egy cégnek.

Csehország jövőre vezeti be az elektronikus sztrádamatricákat a 3,5 t alatti járművek számára. Az ehhez szükséges rendszer előkészítése, kiépítése már zajlik, hiszen informatikailag alaposan fel kell készülni a váltásra. A cseh állam éppen a közelmúltban akart megkötni egy szerződést a rendszer tájékoztató és értékesítési szoftverének az elkészítésére rendkívül magas, átszámítva több mint 5 milliárd forintos áron (401 millió cseh korona). A megbízást kapó céget nyílt pályáztatás nélkül akarták kiválasztani. A döntést országos közfelháborodás követte. Még az államfő is túl átláthatatlannak és drágának minősítette a beszerzést.

Az országos felháborodás nem csak a tiltakozásokban merült ki. Összeállt mintegy 60 programozó, IT szakember, akik egy hétvége alatt elkészítették a tájékoztatáshoz és a matricák értékesítéséhez szükséges teljes rendszer nyilvános részeit (egyes bizalmas programelemeket csak megfelelő minősítéssel rendelkező cégek készíthetnek el). A már így is működőképes programot ingyen adták át az államnak. Tesztelni kell, az esetleges hibákat is javítani kell még, de ennek a költsége már elenyésző lesz az eredetileg tervezett hatalmas összegekhez képest.

Az átláthatatlan és drága szerződés ügyébe egyébként belebukott a cseh közlekedési miniszter. Utódja, a korábbi ipari és kereskedelmi miniszter pedig bejelentette, hogy az állam felmondja az elektronikus sztrádamatricák bevezetésével kapcsolatos összes korábbi szerződését és újratárgyalja a feltételeket.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu