Írország

Frissítve:2020.04.17.

Nem korlátozza a nemzetközi teherszállítást, de a Seatruck Ferries kompokon csak félpótkocsik, pótkocsik és konténerek utazhatnak. Tehát sofőr és kamion együtt nem utazhat a kompon.

Vezetési- és pihenőidők

Könnyítik a nemzetközi áruszállításban dolgozók vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályait március 18 és április 16 között. A könnyítéseket április 15-én meghosszabbítják és 2020. május 31-ig maradnak érvényben:

  • A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 112 órát.
  • Bármely két, egymást követő héten a járművezetőnek tartania kell legalább két rendszeres heti pihenőidőt, vagy egy rendszeres heti pihenőidőt és egy legalább 24 órás csökkentett heti pihenőidőt. A csökkentést nem kell visszapótolni. A heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.
  •  A járművezetőnek bármely két heti pihenőidő között legfeljebb öt csökkentett napi pihenőideje lehet (április 17-től érvényes)
  • a heti pihenőidő eltölthető a jármű kabinjában, amennyiben az megfelelő háló- vagy fekvőhellyel rendelkezik (április 17-től érvényes)

A munkáltató továbbra is felelős a sofőr egészségi állapotáért és nem várhatja el tőle, hogy betegen vagy fáradtan üljön a volán mellé!

A mentesség a belföldi és a nemzetközi szállításra is vonatkozik.

Forrás: IRU, IRHA

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: