A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Itt a pénz 5 másodperc alatt – azonnali utalás a bankokban

Néhány évvel ezelőtt még azzal kellett számolnunk, hogy a banki utalások majd pár napon belül teljesülnek. Aki késett a fizetéssel, gyakran használta is kifogásként a bankokat: „már elküldtem, biztos a bank ül rajta…“ Aztán felforgatta a hazai pénzvilágot, mikor kötelezővé tették az utalások aznapi, jellemzően néhány órán belüli teljesítését. Most pedig itt az azonnali átutalás: az elektronikusan feladott utalásokat a banknak 5 másodpercen belül kell teljesítenie.

Az azonnali az alapértelmezett

Különelszámoló rendszerben már eddig is kínáltak a bankok azonnali utalásokat. Ez egy másik rendszer volt, használata pedig rendkívül drága. A mostani azonnali utalásokért nem kell különdíjat fizetni. A díjszabás azonos lesz a korábbi, néhány óra alatt teljesülő utalásokéval. Mostantól az azonnali utalás lesz az alapértelmezett. Minden egyes feladott utalás így teljesül, ami megfelel a feltételeknek. A szolgáltatást minden bank kötelezően biztosítja, ez nem csak egyes társaságok külön szolgáltatása.

Hétvégén is teljesül

Az eddigi rendszerben az utalások ugyan pár óra alatt teljesültek, de ez csak munkanapokon, munkaidőben volt érvényes. Ha péntek délután négy után utaltunk, hétfő reggelig nem érkezett meg a pénz. Éjjel sem lehetett így fizetni. A mostani, azonnali rendszer viszont 0-24 órás, heti 7 napon át. Azaz vasárnap is bármikor utalhatunk, annak 5 másodpercen belül a címzettnél kell lennie.

Milyen utalások érnek át azonnal?

Egyelőre csak a belföldről indított, forintban elszámolt, egyedi utalások tartoznak ebbe a körbe. Az előre, konkrét időpontra időzített utalások vagy a csoportos beszedések a régi rendszerben maradnak még. Nem tartoznak az azonnali utalások körébe a nagy tömeget érintő állami utalások sem: a nyugdíj, a családi pótlék a régi rendszer szerint érkezik. De ezeknél a konkrét időpontra időzített kifizetéseknél nem is lenne értelme az azonnaliság számonkérésének.

Nem tartoznak ide az egyszerre több ügyfélnek beállított, kötegelt kifizetések sem, tehát pl. a munkabérek utalása a hagyományos módszerrel történik még.

Az azonnali fizetés feltételei a következők:

– belföldi számláról belföldi számlára utalunk,

– az utalás forintban történik,

– 10 millió forint alatti,

– egyedi utalás.

Az azonnali utalás előnyeit a vállalkozások tudják nagyon jól kihasználni. Ma még nem látjuk, hogyan változtatja meg például a kereskedelmet ez a rendszer, de segíthet csökkenteni az utalások és a kártyás fizetések közötti különbséget. Egy internetes vásárlást eddig akkor tudtunk azonnal kifizetni, ha kártyával fizettünk. Hozzá képest az utalásos fizetés nehézkes és hosszadalmas volt. Most ez megváltozhat: a rendelés feladásával egy időben, azonnal ki lehet fizetni utalással is a számlát.

Nem kell ismerni a számlaszámot 

Az utalások gyorsítása mellett az igazi újdonságot a másodlagos azonosítók használata jelenti. Mostantól nem kell ismerni valakinek a számlaszámát ahhoz, hogy pénzt utalhassunk neki. Elég, ha az általa regisztrált másodlagos azonosítók közül ismerjük valamelyiket. Elég a telefonszám, vagy az e-mail begépelése ahhoz, hogy a bank fogadni tudja az utalást. Ilyen másodlagos azonosítók a következők lehetnek:

– telefonszám (országjelzéssel, azaz a 36..-tal együtt kell használni),

– e-mail-cím,

– a vállalkozás adószáma,

– magánszemély adóazonosító jele.

Ezeknek az azonosítóknak a többségét internetbankon keresztül is beállíthatjuk és módosíthatjuk. Kivétel az adószám és adóazonosító jel, melyeket csak a bankban lehet beállítani.

Egy bankszámlához több azonosító is tartozhat, egy azonosítót viszont csakis egy számlához lehet hozzárendelni. Akinek több számlája van, a saját telefonszámát például csak az egyikhez rendelheti hozzá. Ez azért fontos, mert ha telefonszámra utalnak, akkor a banknak pontosan tudnia kell, hogy azt melyik számlához rendeltük hozzá, hova kell küldenie az utalást.

Az azonosítókat évente felülvizsgálja a bank, így ha továbbra is használni akarjuk, akkor évente meg kell majd erősíteni a szándékunkat.

Egyelőre azonban még senki ne reklamáljon, ha nem tud az ügyfelének vagy ismerősének a telefonszámára vagy az e-mail-címére pénzt utalni. A másodlagos azonosítók használatát az ügyfeleknek meg kell szokniuk – egyelőre csak az ügyfelek egészen kis része regisztrálta ezeket a bankjánál. Lassan fog elterjedni, ahogyan az emberek rájönnek az előnyeire és megszokják a használatát.

Fizetési kérelem: újdonság a pénzforgalomban

Újdonságot jelent a fizetési kérelem megjelenése is (ezt nem minden bank szolgáltatja és nem is vezetik be most azonnal). Ezt a pénz kedvezményezettje indíthatja el a kifizető felé. Vásárolunk valamit, s a fizetési határidő napján a kereskedő küld a megadott azonosítónkra, például az e-mail- címünkre egy fizetési kérelmet. Azt utalás akkor indul el, ha ezt a kérelmet jóváhagyjuk. Előnyös és pontos rendszer ez: nem a vevőnek kell begépelnie a fizetéshez a számlaszámot és egyéb adatokat, ezt megcsinálja az eladó helyette. Neki csak jóvá kell hagynia a tranzakciót. Ez jelentősen növelheti a fizetési hajlandóságot. A fejlesztők szerint ez a rendszer lehet majd a sárga csekkek utódja, ha a bankok elkészülnek a fejlesztésekkel.

Hol látjuk még hasznát az azonnali utalásnak?

Biztosak vagyunk benne, hogy az azonnali utalások rendszere az élet minden területén meg fog jelenni és nagyban hozzájárul a készpénzes forgalom csökkenéséhez. Kijön házhoz a villanyszerelő – nem készpénzt adunk, hanem a mobilszáma alapján telefonról azonnal kifizetjük a számláját. Nincs nálunk készpénz egy nagyobb vásárlásnál? Nem gond, a kereskedő e-mail-címére azonnal át tudjuk utalni a pénzt még hétvégén is.

Eddig az utalással történő fizetéstől azért óvakodtak a kereskedők, mert a jóváírás csak napokkal később történt meg. Most azonnal látja mindenki, hogy megérkezik-e a pénz a számlájára. Nincs akadálya annak, hogy elfogadja a készpénzmentes fizetést a kereskedő, a pizzafutár vagy a taxis. Az sem lehet indok a készpénzmentes fizetés elutasítására, hogy nincs nála kártyaolvasó. Nem is lesz rá szükség, ha telefonszám vagy e-mail alapján is bármikor kifizethető a számla. 

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu