A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Eltörölte a kormány a kisvállalkozóknak azt a kedvezményét, hogy hatósági ellenőrzéskor  az első jogsértésnél csak figyelmeztetnek, de bírságot nem szabhatnak ki a hatóságok. Mostantól már az első szabálytalanság is bírsággal járhat.

A kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló 2004-es törvény egészült ki még 2010-ben azzal a kedvező lehetőséggel, ami az első jogsértésnél megtiltotta a kis- és középvállalkozások bírságolását. De voltak kivételek: nem tekinthettek el a hatóságok a bírságtól, ha a jogsértés emberi életet, egészséget sértett vagy veszélyeztetett, vagy a jogsértést adó- és vámhatósági ellenőrzés során tárták fel. Ennek ellenére is nagy segítség volt a vállalkozóknak. Nem lehetett komoly pénzbüntetéseket kapni kisebb adminisztratív hibákért, munkavédelmi hiányosságokért, elfelejtett jegyzőkönyvekért. A hatóságok is megtanulták, hogy első alkalommal inkább segítenek, figyelmeztetnek, s csak akkor büntetnek, ha a vállalkozó a figyelmeztetés nyomán sem változtat a hibás magatartásán.

Ezt a kedvezményt most január elsejétől kivették a törvényből. A változást a jogalkotók uniós szabályokkal indokolják. Szerintük probléma, hogy a törvény különbséget tesz uniós és hazai vállalkozások között. Bár valójában az eredeti törvényszövegben semmi olyan kitétel nem volt, ami ilyen különbséget fogalmazott volna meg.

Másrészt úgy vélik, hogy önmagában a figyelmeztetés nem mindig felelt meg a szankciókkal szemben támasztott követelményeknek, azaz nem volt elég visszatartó ereje és nem mindig volt arányos az elkövetett jogsértéssel. Ezért legjobb megoldásnak azt látták, ha egy az egyben törlik a törvényből ezt a lehetőséget. A jövőben tehát a vállalkozásoknak arra kell felkészülniük, hogy törvény által kötelezővé tett figyelmeztetés már nincs. A hatóságok akár az első alkalommal is pénzbüntetést szabhatnak ki a legkisebb szabálytalanságra is.

Forrás: 2004. évi XXXIV tv. (a kedvezményt tartalmazó 12/A. §-t törölték belőle)

Nagy Csaba