A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Januártól Franciaországban kötelező a holttér jelzése

Holtterek (Forrás: www.securite-routiere.gouv.fr)

Franciaországban 2021. január 1-től minden 3,5 tonnát meghaladó teherautót és buszt el kell látni a holttérre figyelmeztető jelzéssel. A rendelet megszegőit 135 és 750 euró közötti bírsággal sújthatják a hatóságok.

Minden gépjárművezető jól tudja, hogy vannak olyan területek, amiket nem lát.

Például ilyen a jármű két oldalán, a visszapillantó tükör hatósugarán kívül eső rész, vagy a közvetlenül a fülke előtti terület. Ezeket a láthatatlan területeket nevezzük holttérnek. Ha egy gyalogos, kerékpáros vagy motoros idekerül, abból nagy baj lehet.

Franciaországban ezeket – a holtterek miatt bekövetkező – baleseteket szeretnék megelőzni. Egy novemberben kiadott rendelet szerint a jövőben az összes járművet ún. „közvetett látást” biztosító rendszerrel kell felszerelni, pl. tükrökkel, kamerákkal. Ezeknek a rendszereknek ki kell majd küszöbölniük a holttereket. Az ilyen rendszerekkel nem rendelkező járművek pedig csak kísérő irányításával közlekedhetnek majd. A holttér figyelő rendszerek telepítésére még nincs pontos határidő, ezt várhatóan egy későbbi jogszabály határozza meg. Ami viszont már életbe lépett: holttérre figyelmeztető jelzést kell kihelyezni.

Januártól kötelező

2021.január 1-től holttérre figyelmeztető jelzést kell elhelyezni a francia településeken haladó 3,5 tonna feletti járművekre, legyenek azok személy- vagy teherszállítók. A rendelet csupán a max. 40 km/órával haladó mezőgazdasági, erdészeti járművekre nem vonatkozik, valamint az útkezelő járműveire.

 

Jelzések teherautóra és buszra (Forrás: www.securite-routiere.gouv.fr)

Arra egyelőre nincs pontos előírás, hogy milyen jelzés kell, például mekkora legyen a tábla vagy matrica. (Jelenleg brüsszeli felülvizsgálaton van a jogszabály, így azt vélhetőleg csak januárban tudják hatályba helyezni.) Az előírás az, hogy a jelzést jól kell látnia a veszélyeztetett célcsoportnak a jármű hátuljáról és oldalról. Tehát a lényeg, hogy 2021. január 1-től holttérre figyelmeztető jelzéssel kell felszerelni a járműveket. Ennek elmulasztása  136 és 750 euró közti bírsággal jár.

Őri András

Forrás: 2020.11.17-i 2020-1396 sz. rendelet,  securite-routiere.gouv.fr, tlegifrance.gouv.fr

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu