A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Jár-e a belföldi napidíj fuvarozói engedély nélkül is végezhető tevékenységre?

Egy olvasónk vállalkozása többféle tevékenységet végez, a fuvarozás mellett például úttisztítást is. Ezekre a járművekre nem kell fuvarozói engedély, hiszen nem végeznek velük szállítást. A kérdés, hogy az úttisztító járművek sofőrjei után elszámolhatják-e a belföldi napidíjat? 

Sajnos hiába az azonos jellegű munka, a nem árufuvarozást végző sofőröknek nem fizethetjük ki a napidíjat. 

Az szja-törvény 3. mellékleténének II. fejezet 3. pontja szabályozza a költségtérítés kérdését. Eszerint ezt az igazolás nélkül elszámolható költséget az engedélyhez kötött belföldi közlekedési szolgáltatást végző magánszemély számára fizethetjük, kizárólag e tevékenysége tekintetében. Tehát csak az engedélyhez kötött közlekedési szolgáltatás esetén jár, s az itt dolgozók számára is csak e tevékenységhez kapcsolódóan. Azaz hiába számolhatja el a napidíjat a vállalkozás az engedély alapján végzett fuvarozásban dolgozók számára, ugyanez a cég nem számolhatja el ezt a pénzt a más tevékenységet végzőknek. Sőt, ha a sofőr nem engedély alapján végezhető közlekedési szolgáltatást végez, azaz nem fuvarozást vagy saját számlás szállítást, akkor nem adhatjuk neki a sofőrök adómentes napidíját. 

N.Cs.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu