A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Járművek tárolása: megszűnik a jegyzői hatósági bizonyítvány

Két évvel a járművek otthoni tárolására vonatkozó szabályok szigorítása után újra változnak az előírások. Eltörlik a jegyző által kiállítandó hatósági bizonyítványt. Talán rájöttek, hogy túl sok felesleges papírmunkát követelnek egy egyszerű döntéshez, nincs semmi szükség erre a papírra.

A járművek otthoni tárolásával kapcsolatos mai szabályok két évvel ezelőtt, 2021 őszén kerültek be a közlekedési törvénybe. Korábban is hasonló szabályok voltak, csak ekkor formába öntötték az előírásokat.

A lényeg: a 3,5 tonna össztömeg feletti teherautók, pótkocsik és buszok külön telephely nélkül, saját ingatlanon is tárolhatók, ha a vállalkozó 10-nél kevesebbet üzemeltet. Akár egy családi ház kertje is lehet a tárolóhely, ha az ingatlan erre alkalmas.

A korábbi, homályos előírásokat 2021-ben tisztázták, s ekkor határozták meg pontosan, hogy ehhez az ingatlannak milyen feltételeknek kell megfelelnie. Erre nincs túl sok előírás:

  • az ingatlanon és annak környezetében legyen elegendő szabad tér a beparkoláshoz és tároláshoz,
  • az ingatlan közvetlen környezete nem lehet sűrűn lakott és
  • az ingatlanon tárolt járművek által okozott környezeti zaj vagy bűzhatás nem lehet zavaró a környék lakói számára.

A jegyzőnek ezeket a feltételeket kell megvizsgálnia ahhoz, hogy kiadhassa a tároláshoz a hozzájárulását. Korábban egy pontosan meg nem határozott engedélyt kellett ehhez kiadnia, 2021-ben azonban előírták egy hivatalos dokumentum, egy hatósági igazolás kiállítását. Ezt hívták tárolási igazolásnak is. A jegyzőnek tehát hatósági bizonyítványt kellett kiállítania, ha a feltételek megfelelőek voltak.

A törvény most úgy változott meg, hogy a feltételeket érintetlenül hagyták, de a hatósági bizonyítvány fogalma kikerült a szövegből. A jegyzőnek tehát továbbra is ki kell adnia az igazolást a tároláshoz, ám ennek már nincs kötött formája, nincs kötelező hatósági bizonyítvány erre az esetre.

Nagy Csaba

2023. évi CVII. tv.

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu