A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Jó hír: a munkavédelmi és tűzvédelmi képzés már nem tartozik a felnőttképzés hatálya alá

Alig pár hónappal a bevezetése után máris megváltozott az új felnőttképzési törvény. Kiderült, hogy a túl részletes adatszolgáltatási kötelezettség nem felel meg az adatvédelmi szabályoknak, s a tűz- és munkavédelmi képzéseket sem kell feltétlenül a bonyolult adminisztráció alapján végezni a jövőben.

Hat óránál rövidebb céges képzések – bejelenteni sem kell

Pár hónapja adtuk hírül, hogy a felnőttképzési törvény változásai miatt kötelezően felnőttképző vállalkozássá válik gyakorlatilag az összes munkáltató. Akinek csak egy alkalmazottja is van, annak kötelező legalább egy munkavédelmi és tűzvédelmi oktatást tartania. Márpedig ezek az új törvény előírásai alá estek. Így egy egyszerű, az újonnan belépő dolgozók számára tartott munkavédelmi oktatás miatt a vállalkozásnak ugyanolyan szintű oktatási adminisztrációt kellett végeznie, mint egy felnőttképzésre szakosodó vállalkozásnak, mondjuk nyelviskolának. Nem csak ez volt a baj a felnőttképzési törvénnyel, így még az év vége előtt meg is érkezett a jogszabály alapos módosítása.

A törvényváltozás legfontosabb pontja számunkra, hogy meghúzták azoknak a képzéseknek az alsó határát, amelyeknek a bejelentésével egyáltalán foglalkozni kell. Ez 6 óra. Tehát a 6 óránál rövidebb belső, céges képzéseket nem érinti az adminisztráció, azokkal nem kell foglalkozni. Ilyen lehet a munkavédelmi képzés, tűzvédelmi oktatás, vagy akár a sofőrök éves oktatása is, ha az a vállalkozáson belül történik és nem haladja meg ezt az időtartamot.

Természetesen, ha a 6 óránál rövidebb képzés már külső szervezet közreműködésével, gazdasági tevékenység keretében valósul meg, akkor gondoskodni kell a felnőttképzési szabályok betartásáról. De ha a 6 óránál rövidebb képzést maga a munkáltató végzi el nem önálló gazdasági tevékenységként, akkor nincs kötelező felnőttképzési adminisztrációja.

Nem kell bejelentkeznünk a felnőttképzéssel foglalkozók adatbázisába sem

A másik lényeges módosítása a törvénynek a szigorú adatvédelmi előírások miatt született. A felnőttképzéssel foglalkozó szervezeteknek be kell jelentkezniük egy adatbázisba, ahol nyilvánosságra kerül a vállalkozás valamennyi részletes azonosító adata. Egy egyéni vállalkozó esetén ez azt jelenti, hogy neve, lakcíme bárki számára megismerhetővé válik, hiszen legtöbbször saját címe a vállalkozása címe is. Az új előírások ezt korlátozzák: csak a regisztrált felnőttképzők nevét lehet nyilvánosságra hozni a bejelentett adatok közül, így adathalász tevékenységhez nem tudja senki felhasználni ezt a listát.

2020. évi CLXVIII. tv. 132. §

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu