A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Jogilag is furcsa, ami a sofőrökkel történik

A beutazással kapcsolatos szabályok szerint az országba belépő, magyar, a koronavírus-betegség tüneteit nem mutató járművezetők mentesülnek a kötelezően elrendelt karantén alól. Két héten belül ez a harmadik, érvényes eljárásrend a belépésre, ám jogszabályi rendezése még mindig nincs a mai helyzetnek. 

A beutazási korlátozásokat elrendelő első kormányrendelet már hatályon kívülre került, a mostani előírásokat egy tisztifőorvos határozat rögzíti. Ez azért fontos, mert ez alapján már nincs különbség az Olaszországból és más országból érkező sofőrökkel kapcsolatos eljárásokban, mindenkinek azonos módon kell eljárnia. 

E cikk írásakor annak a magyar állampolgárságú sofőrnek, aki külföldről hazatérve belép az országba és nincsenek a betegségre utaló tünetei, nem kell karanténba vonulnia. Szabadon folytathatja a munkáját, akár már másnap indulhat újabb fuvarfeladatra. Tehát a rendőrség tájékoztatása szerint nincs szükség semmilyen további intézkedésre, nem kell a munkavégzést bejelenteni a járványügyi hatóságnak. A mindenkire érvényes kijárási korlátozást kell betartania, ám ez munkavégzésre nem vonatkozik, tehát dolgozni nyugodtan mehet tovább.

Sajnos, ezeket a szabályokat semmilyen jogszabály vagy más, nyilvánosságra hozott utasítás nem támasztja alá. A belépéskor szükséges ügyintézésnek ez a módja elhangzott az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján és a két nagy fuvarozószervezetnek, a NiT-nek és az MKFE-nek írásban is elküldte az utasítást az innovációs minisztérium. Ugyanakkor a leírtakat sem miniszteri rendelet, sem kormányrendelet nem támasztja alá, és a tisztifőorvos sem módosította az ennek ellentmondó határozatát. A jelenlegi helyzet tehát az, hogy egy pontosabban nem ismert szervezet, vagy a rendőrség, vagy a minisztérium felülbírálta a tisztifőorvos rendeletét és úgy döntöttek, hogy azt nem kell betartani. 

Sajátos helyzetbe kerültek azok a járművezetők, akik március 27-én léptek be Magyarországra. A gyorsan változó szabályok miatt a 27-én nulla órától 28-án nulla óráig az országba belépő sofőrök piros lapot kaptak, azaz mindannyiukat karanténba küldték. Hiába törölték el másnaptól a szabályt, aki ez alatt a 24 óra alatt érkezett haza, annak ki kell töltenie a 14 napos karantént. Nincs automatikus feloldás! Ha a karanténba küldött sofőr engedély nélkül elhagyja a lakóhelyét, azt a szabály megszegéseként fogja a hatóság értékelni.  

Aki tehát ebben a 24 órában lépett be az országba és piros lapot kapott, annak ugyanazt az eljárást kell követnie, mint azoknak, akiket megelőző napokban küldtek karanténba. Elhagyhatja a lakást és újra munkát vállalhat, ha nincsenek tünetei, munkára alkalmasnak érzi magát és ezt a járványügyi hatóságnak írásban be is jelenti. 

A karanténba került gépkocsivezetőket a lakásukon a rendőrség előre be nem jelentett időpontokban ellenőrzi. Ha valakit az elrendelt karantén ellenére nem találnak otthon, akkor országos körözést adnak ki ellene. Sajnos, beszámolók szerint több esetben az is előfordult, hogy a munkáltató elküldi az előírt bejelentést a járványügyi hatóságnak, onnan azonban a leterheltség miatt a papír nem jut tovább időben a rendőrségre. A következménye, hogy a rendőrök úgy kezelik a munkába állított sofőrt, mint aki engedély nélkül elhagyta a karantént, s így a határon kilépéskor feltartóztatják. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében érdemes a járványügynek küldött bejelentést egyből elküldeni a rendőrségnek is.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu