Jóváhagyták az új gyorsforgalmi összeköttetést Románia és Magyarország között

A bukaresti kormány jóváhagyta egy új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Románia és Magyarország között. Ez Magyarországon a Békéscsabától Méhkerék felé továbbépülő (M44-es) autóutat, illetve a román oldalon Nagyszalonta és határ között építendő gyorsforgalmi utat kapcsolná össze.

A terv megvalósítására egy szakértőkből álló közös munkacsoport alakul majd, ami meghatározza a határon áthaladó út nyomvonalát és műszaki jellemzőit. A dokumentum egy határátkelő létesítésére is javaslatot tesz, ami addig üzemelne, amíg Románia a schengeni térség teljes jogú tagjává válik.

Magyarország és Románia között eddig két gyorsforgalmi összeköttetést adtak át a forgalomnak: a magyar M43-as és a román A1-es autópályát összekapcsoló, Csanádpalota-Nagylak II. átkelőt (2015), illetve a magyar M4-es sztrádát és a román A3-ast összekapcsoló Nagykereki-Bors II átkelőt (2020).

A harmadik átkelő várhatóan Csenger (HU) és Óvári (RO) térségében épül meg, és Szatmárnémeti körgyűrűjét kapcsolja majd össze az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóúttal. A Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről tavaly áprilisban írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Nasui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.

Forrás: MTI

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.