A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Érdemes rá ügyelni: júliusban és augusztusban nyári menetrend szerint érvényesek a közlekedési korlátozások. A tiltás szombat délután kezdődik.

Júliusban és augusztusban a nehéz teherautók (7,5 tonna összsúly fölött) hétvégi közlekedési korlátozása nem szombat este, hanem szombat délután kezdődik. Szombat délután 15 órától vasárnap este 22 óráig nem közlekedhetnek a teherautók. Munkaszüneti napon a korlátozás a megelőző nap este 22 órakor kezdődik és a munkaszüneti napon este 22 órakor ér véget. A nyári időszakban ilyen munkaszüneti nap egy lesz, augusztus 20., ami idén szerdai napra esik. Tehát augusztus 19-én kedd este 22 órától szerda este 22.00-ig tart majd a korlátozás.

A nyári időszakban változik a korlátozás alóli felmentés is. Figyelni kell arra, hogy a mentességek egy része nem lesz érvényes minden útvonalra! A korlátozásról szóló rendeletben felsorolnak 19 olyan útvonalat, melyeket ilyenkor a felmentés alapján közlekedő autók nem vehetnek igénybe. Az alábbiakban először a mentesség ilyen eseteit soroljuk fel, majd azokat az útszakaszokat, melyeket ezekben az esetekben nem vehetünk igénybe.

Ha tehát az autó az alábbi esetek miatt közlekedik nyáron hétvégén, akkor a külön felsorolt utakat nem használhatja. (Azokban az esetekben, melyeket a felsorolásban a sor elején csillaggal jelöltünk, a sofőrnek igazolnia is kell, hogy a mentesség alá tartozik. Ehhez vagy a megbízónak, vagy a fuvarozónak egy nyilatkozatot kell kitöltenie, és annak ott kell lennie a sofőrnél. (A nyilatkozat kötelező tartalmát a 190/2008-as kormányrendelet 4.sz. melléklete írja elő).

· kombinált áruszállítás (RO-LA) esetén: az átrakó terminál és a felrakó- vagy lerakóhely között
· kombinált áruszállítás (RO-LA) esetén: a határátkelőhöz legközelebbi átrakó és a határátkelő között
· * humanitárius szervezet szállítmánya (nemzetközi segélyek)
· * postai levelek, újságok, csomagok szállítása
· üzemanyagok, tüzelőanyagok, gyógyászati gázok szállítása, legalább Euro 3-as autóval
· * az út-, vasút- vagy közműépítéshez, közérdekű beruházásokhoz, továbbá ezek fenntartásához, javításához vagy tisztításához használt autók
· az országhatár és a közlekedési hatóság által erre a célra kijelölt legközelebbi parkoló között közlekedő autók
· a határállomás és a telephely, vagy az első lerakóhely között közlekedő autók
· * kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezéseket és állatokat szállító autók (nyári fesztiválok, koncertek esetén ez gyakran előfordul)
· lakossági költöztetés
· vasút-, hajóállomási és repülőtéri fuvarozás: a korlátozás ideje alatt érkező, illetőleg ez idő alatt továbbításra kerülő árut szállító autók
· vontatmány nélkül közlekedő, 7,5 tonnát meg nem haladó saját tömegű, legalább Euro 3-as nyerges vontató
· külön engedéllyel közlekedő túlsúlyos, túlméretes szállítmányok.

Ezek közül a felmentések közül a határállomás és a telephely vagy az első hazai lerakó közötti közlekedés lehetősége kizárólag ebben a két hónapban lehetséges. Ez a mentesség tehát csak nyáron érvényes. Arra is érdemes ügyelni, hogy a rendelet szerint VAGY a lerakóig, VAGY a telephelyig szól a mentesség. Tehát, ha az autó bejön a határon, lepakol az első lerakónál, akkor a mentesség arra már nem vonatkozik, hogy a saját telephelyéig is hazaguruljon még. A többi felsorolt felmentés egész évben érvényes, de júliusban és augusztusban a felmentett autók nem használhatják az alább felsorolt útvonalakat:

· M7 autópálya teljes hosszában,
· 2. sz. főút Budapesttől Parassapusztáig,
· 2/A autóút teljes hosszában,
· 6. sz. főút Dunaújváros és Budapest között,
· 7. sz. főút,
· 10. sz. főút Dorog és Budapest között,
· 11. sz. főút Esztergom és Budapest között,
· 12. sz. főút teljes hosszában,
· 1201. j. út teljes hosszában,
· 51. sz. főút az 510. sz. főúttal alkotott csomópontja és Dömsöd között,
· 71. sz. főút teljes hosszában,
· 76. sz. főút 71. és 7. sz. főutakkal alkotott csomópontok között és Zalaapáti és a 71. sz. főút között,
· 55. sz. főút Alsónyék és Baja között,
· 82. sz. főút 8. sz. főúttól Veszprémvarsányig,
· 84. sz. főút Sümegtől a 71. sz. főútig,
· 33. sz. főút Dormándtól Debrecenig,
· 86. sz. főút Jánossomorja és Nemesbőd között, Körmend és Zalabaksa között,
· 37. sz. főút Miskolc és Sátoraljaújhely között,
· 38. sz. főút 37. sz. főúttal alkotott csomópontja és Rakamaz között.

Vigyázzunk, hogy ne megszokásból közlekedjünk! Egy lakossági költöztetést végző teheruatóval például június 29-én, vasárnap még végig lehet menni az M7-es autópályán, de július 5-én, szombaton délután már sem az M7-es autópályán, sem a vele párhuzamos 7-es főúton nem lehet költöztetést végezni.

A hétvégi közlekedési korlátozások megsértéséért komoly bírságokat szab ki a közlekedési hatóság. Aki engedély nélkül közlekedik a tiltott időszakban, 150 ezer forintos büntetésre számíthat. Ha pedig az autó valóban jogosult a felmentésre, de az ezt igazoló papírok hiányoznak, akkor az okmányok hiánya miatt 50 ezer forintra büntetik a fuvarozó vállalkozást.