A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Jövőre jönnek az új rendszámok

A korábbi találgatások helyett ma már biztos: 2022-ben megjelennek az újgenerációs rendszámtáblák a magyar járműveken. Az új rendszámok négy betűből és három számból állnak majd.

AA-AA-001 lehet majd az első kiadott új magyar rendszámtábla, valószínűleg 2022 júliusától. Pedig még két-három évet biztosan bírna a mostani rendszer. Egy betűsor kiadása általában másfél évig tart, így a maradék T és Z még 2024-ig kiszolgálná az autósokat (az U-t és V-t nem is tervezték kiadni, mert össze lehet téveszteni őket). Most már biztos, hogy a T lesz az utolsó a sorban a hárombetűs rendszerben. Jövő júliustól már az új táblákat fogják kibocsátani.

Az új rendszámtáblák négy betűt és három számot tartalmaznak majd. A tábla bal oldalán marad a H jelzés az uniós csillagokkal, a 2×2 betű közé viszont a kötőjel helyére beékelődik majd a magyar címer.

Az átállás csak az új vagy valamiért átrendszámozott járműveket érinti majd, a meglévő rendszámokat nem kell lecserélni. A legutóbbi rendszámcsere idején, 1990-ben még nem ezt a módszert követték: akkor az esedékes műszaki vizsgán le kellett cserélni a járművek régi, két betű négy szám alapú rendszámtábláját. Így a teljes állomány kicserélődött négy éven belül. Most ez nem fog megtörténni: a két rendszert nagyon sokáig együtt fogjuk majd használni, hiszen a most forgalomba helyezett autók nagyjából 20 év alatt használódnak el teljesen.

A rendszámok többségét egyszerűen sorban fogják kiadni, ehhez a latin ABC betűit használják. Ékezetes betűk nem lesznek benne, s kerülni fogják a kétjegyű betűk használatát is (cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs). Ezek véletlenszerűen sem fordulnak majd elő, kihagyják őket a sorból.

Egyszerűsíteni fogják az ideiglenes rendszámokat. Megszűnik az E, M, P, SP, Z jelölés, helyette a kiadás okára tekintet nélkül, minden ideiglenes rendszám I-vel kezdődik majd.

Újdonság, hogy egységes rendszámot, külön betűt kapnak a taxisok. TX betűjellel kezdődik majd minden új taxi rendszáma, melyet sárga vagy – elektromos autók esetén – zöld alapon készíthetnek el. A teherautók, buszok nem kapnak külön jelölést, s egyelőre arról sincs hír, hogy a pótkocsik például eltérő rendszámmal közlekednének majd.

Különleges rendszámot kapnak még a honvédségi járművek (HA), a rendőrség (RA), a mentők (MA), a NAV (NA) és a büntetés-végrehajtás járművei (BA). A muzeális értékű járművek jele marad OT, de az eddigi három helyett 4 számjegy kapcsolódik majd hozzá.

Továbbra is lehet gyártatni egyedi rendszámtáblát, melyek az eddigi 5 helyett már 6 karakternyi betűt és legalább egy számot tartalmazhatnak.

Forrás: 303/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu