A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A fontosabb adófajták változatlanok maradnak 2015-ben. Nem lesz adócsökkentés, marad a 27 százalékos áfa, s találkozhatunk néhány meglepő és kellemetlen új adóval is. A cafeteriának pedig úgy tűnik vége, szinte már egyáltalán nem éri meg béren kívüli juttatásokat adni a dolgozóknak.

A cafeteria, azaz a béren kívüli juttatások pár éve még valóban adómentesen adhatók voltak. Éppen az volt a lényeg, hogy a munkáltató úgy adhasson további juttatásokat a dolgozóinak, hogy azokat ne terhelje a munkabér után fizetendő számos adó és járulék. Ha a munkáltató betartotta a megszabott kereteket, akkor úgy tudott étkezési jegyet, vagy más juttatási elemet adni, hogy tényleg nem kellett utána sem neki, sem a dolgozónak adót fizetnie.

Az elmúlt évek adóemelései a cafeteria elemeit sem hagyták érintetlenül. Az étkezési jegyeket felváltotta az Erzsébet-utalvány, a többi juttatást a különböző célokra, pihenésre, vendéglátásra is használható SZÉP-kártya, de ezek után már adózni kellett, még ha kedvezményes kulccsal is. A munkaadónak még így is megérte, hogy a bérek 60 százalék feletti adóterhe helyett nagyjából 35 százalékos adó terhelte a cafeteria elemeket.

A 2015-ös változások valószínű, hogy csaknem teljesen vissza fogják szorítani a béren kívüli juttatásokat. Tovább növelik a rájuk eső adó mértékét. Így már annyira kicsi lesz a különbség a bér és az egyéb elemek között, hogy a munkáltató számára már nem éri meg ezzel foglalkozni. A külön nyilvántartások, kötelező cafeteria-szabályzat elkészítésének költsége, a hibalehetőségek, továbbá a rendszer működtetésének a költségei (a cégnek a kiosztható étkezési utalványokért fizetni kell) már magasabbak lesznek, mint amennyit az adón spórolni lehet.

Jövőre az adótörvények benyújtott terve szerint az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya után is 16 százalékos jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulási adót (eho) kell fizetni. Az eho idén még csak 14 százalék, ez a teher tehát megduplázódik. A juttatásokra eső adóteher idén 35,7 százalék, jövőre 51,17 százalék lesz.

További szigorítás, hogy évi 50 ezer forinttal csökken a kedvezményesen adható juttatási keret. Idén még évente 500 ezer forint adható ezen a módon egy-egy dolgozónak, jövőre ez 450 ezer forint lesz. A kereten felüli juttatások adóját pedig még tovább emelik. A 450 ezer forinton felüli rész adóit a juttatás értékének 1,53 százaléka után kell majd kiszámolni. Így az erre jutó összes adó már 65,79 százalék lesz.

Ez azt jelenti, hogy míg idén 10 ezer forint Erzsébet-utalvány után 3570 forint adót kellett fizetni, addig 2015-ben ez már 5117 forint lesz. Ha pedig a dolgozó többet kapott a keretnél, akkor a 450 ezer forint feletti részre már 10 ezer forintonként 6579 forint adót kell a közösbe befizetni.

Adómentesen továbbra is csak a sportrendezvényekre szóló belépőjegy adható.