A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

KABOTÁZS Észtországban

Észtországban is bevezették az uniós kiküldetési irányelvet. Ez azt jelenti, hogy 2021 januárjától csak úgy vállalhatunk kabotázst, ha a munka idejére az észt sofőröknek járó bért fizetjük a dolgozóinknak.  

Regisztrációs kötelezettség

A tervezett kabotázst még a felrakóra érkezés előtt be kell jelenteni az észt munkaügyi hatóságnak. Ez érvényes az önfoglalkoztatókra is. A bejelentésnek tartalmaznia kell:  

– a munkáltató adatait,

– a munkáltató képviselőjének nevét (pl.: ügyvezető),

– a kiküldött munkavállaló nevét, adatait,

– az észtországi megbízó adatait,

– a kiküldetés kezdetét és tervezett végét.

A regisztrációhoz szükséges angol nyelvű nyomtatvány innen tölthető le: bit.ly/ÉsztKabotázs (kattintsunk a “”Registration Form” azaz regisztrációs űrlap szövegre).

Az űrlapot az észt munkaügyi felügyelőségnek kell e-mailen elküldeni: posting@ti.ee. A weblapon megtalálható egy aktuális munkavállalói lista is. Ebben a heti frissítésű adatbázisban ellenőrizhetjük, hogy bejelentésünket regisztrálta-e a hatóság. (Ehhez kattintsunk a “Notifications of the posted workers” szövegre). Ha a bejelentésben szereplő adatokban változás van, azt azonnal be kell jelenteni. Ehhez szintén a regisztrációs űrlapot kell használni.

Mennyi lesz az észt minimálbér?

Észtországban magyar nyelvű tudósításban tévesen az szerepel, hogy az észt országos minimálbért kell a sofőröknek megfizetni.

Ez nem igaz, a Munkaügyi Felügyelőség hivatalos tájékoztatása szerint az észt kollektív szerződés szerinti bér jár a sofőrnek. (bit.ly/ÉsztKollektívSzerz). A kabotázsra a belföldi közúti árufuvarozási kollektív szerződés vonatkozik. Ez alapján kell fizetnünk

– az alkalmazott sofőrt,

– a kölcsönzött sofőrt

– és a vállalkozói szerződéssel megbízott sofőrt is, ha a szerződése a “munkaszerződés” jegyeit hordozza magán. Tehát ha valakinek olyan kötelezettségei vannak, mint egy alkalmazottnak, akkor őt alkalmazottnak kell tekinteni

A sofőrnek április végéig bruttó 1000 eurós havibért kell fizetni. Ez 2021.05. 01-én havi 1100 euróra nő. Ezt kell arányosítani a kiküldetés idejére.

3 évig kérhetik a dokumentumokat

  • észt Munkaügyi Felügyelőség a kiküldetést követő 3 évig kérheti a következő dokumentumok bemutatását:
  • – sofőr munkaszerződése
  • – A1-es igazolás
  • – munkabeosztás, munkaidő nyilvántartás (olyan kimutatás, ami igazolja, hogy ténylegesen hány órát dolgozott Észtországban a sofőr),
  • – havi munkabér kifizetésének igazolása, (pl.: bankszámlakivonat),
  • – bármely, a vonatkozó EU-s jogszabály betartását igazoló, általuk még szükségesnek ítélt dokumentum, pl.: kiküldetési rendelvény.

Komoly bírság

A bejelentés elmulasztásáért azt büntetik, akinek a dolga lett volna a bejelentés (pl. munkáltató, a munkáltató képviselője stb.). Ha ő természetes személy, akkor legfeljebb 1.200 euróra büntethető, a jogi személyek pedig akár 32.000 euróra is. Büntetik a kiküldetési irányelvben foglalt szabályok megsértését is (pl. ha a sofőr nem ideiglenesen dolgozik Észtországban). Ekkor a büntetés természetes személyeknek legfeljebb 1.200, jogi személyeknek 3.200 euró.

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu