A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ha olyan szerencsénk adódott, hogy egy 40 tonnás kamionnal Törökországba kezdhetünk el járni, a fuvar előtt több iratot is be kell szereznünk. Szükségünk lesz vízumra, engedélyre és utasbiztosításra. Ráadásul mivel Unión kívüli országról van szó, még néhány szabályozással is meg kell ismerkednünk

Fuvarozási engedély

A török fuvarhoz a közösségi engedély nem lesz elég. Szükségünk lesz  CEMT engedélyre vagy kétoldalú szerződés alapján kiadott engedélyre is. Mindkettőt az ITM Közúti Jármű Hatósági Főosztálytól igényelhetjük 

A CEMT engedélyre minden évben pályázni kell (általában novemberben). Ez az engedély nem az autóra, hanem a vállalkozásra szól, és fuvarnaplóval együtt érvényes. A fuvarnaplóban kell rögzíteni az engedély révén teljesített rakott és üres fuvarokat. Magyarországon kétféle engedélyt adnak ki:

– egész évre szólót (zöld) és

– egy hónapra érvényeset (sárga).

Az éves CEMT-engedély díja 41.173 Ft/db, a havi engedély ennek arányos része. Az érvényességi időn belül az engedély korlátlan számú fuvarozásra jogosít, de legalább minden harmadik rakott járat után a kocsinak vissza kell térnie Magyarországra.

A kétoldalú szerződés alapján kiadott engedély csak egy útra szól, és a díja 1.045 Ft.

Vízum a sofőrnek

A törökországi nyaraláshoz már nincs szükség vízumra, de ez a kedvezmény  nem vonatkozik a busz- és teherautó sofőrökre. Nekik továbbra is vízumot kell beszerezni a budapesti Török Nagykövetségen keresztül. Az egyszeri belépésre jogosító vízum díja 60 euró, az éves 180 euróba kerül.

A vízum igényléséhez először  regisztrálnunk kell a bit.ly/TörökVízum oldalon. Az űrlap törökül töltődik be, de az oldal jobb felső sarkában átállíthatjuk angolra. (A kitöltésnél a Type of Travel Document pontba az Ordinary Passport, vagyis sima útlevél kifejezés kerüljön. A vízum típusánál az Other Visas-t (más vízum) válasszuk. Végül a  utazás céljánál a Freight Visát (fuvarozói) kell bejelölnünk. Az utolsó két sorban Magyarországot és a budapesti Török Nagykövetséget kell kiválasztani.)

Az űrlap mentése után fel kell tölteni az alábbiakat:

– igazolványkép

– céges kérelem

– forgalmi engedély és jogosítvány (egy lapra előzőleg másoljuk fel ezeket)

Majd nyomtassuk ki a kérelmet. Ezzel és az iratainkkal leghamarabb másnap mehetünk el a Török Nagykövetség ügyfélszolgálatára (Bp. VI. kerület Andrássy út 123. munkanapokon 9:30 – 12:30 között).Legyen nálunk:

– érvényes útlevél,

– igazolványkép,

– a feltöltött kérelem (kinyomtatva),

– a forgalmi engedély és a jogosítvány,

– a vízum lejártáig érvényes utasbiztosítás,

– a munkáltató vállalkozás cégkivonata,

– a munkáltató cégvezetőjének aláírási címpéldánya.

Figyelem: csak akkor kapjuk meg a vízumot, ha a sofőrnek a vízum időtartamára van érvényes utasbiztosítása.

Az AETR szerint kell dolgozni

Törökország nem uniós ország, viszont aláírta az AETR egyezményt (2001. évi IX. törvény). Ez kimondja, hogy ha a fuvar alatt AETR országot is érintünk, akkor a teljes úton az AETR rendelkezéseit kell követni. Az 561-es szabályok majdnem teljesen megegyeznek vagy szigorúbb előírásokat tartalmaznak az AETR-nél. Egy ponton van eltérés: négykezesben, ha mindkét sofőr levezette a 4,5 óráját, az AETR szerint szünetet kell tartani.

PCR- teszt: sofőröknek nem kell

December 30-tól egyelőre március 1-ig minden Törökországba belépőnek negatív PCR-tesztet kell bemutatni, vagy ennek híján 7 nap karantént rendelnek el. Ezek alól a nemzetközi személy- és teherszállításban résztvevők mentességet kaptak. Tehát nekik nem kell tesztet bemutatni.

Őri András