A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Forrás: Sinka István

December 11-e óta 14 magyar kamion jelenléte lassítja Záhonynál a belépő teherforgalmat. A kamionosok azt szeretnék elérni, hogy szigorúbban ellenőrizzék az ukrán fuvarozókat, hogy ne lehessen visszaélni a háború miatt bevezetett engedélymentességgel.

Tizennégy magyar kamion vonult fel december 11-én a záhonyi határátkelőn, hogy kifejezzék tiltakozásukat egy brüsszeli intézkedéssel szemben. Az EU egy megállapodás keretében engedélyezte az ukrán fuvarozóknak a humanitárius és élelmiszer termékek ki- és behozatalát. Brüsszel ehhez liberalizálta az ukrán fuvarengedélyeket is, vagyis az említett termékeket engedély nélkül  szállíthatják az ukrán kamionok. 

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a háború miatt szinte teljesen leállt az ukrán áruellátás, a külföldi fuvarozók nem szállítottak a háború sújtotta területre. Ez pedig a lakosság alapvető ellátását veszélyeztette. 

Torzítja a versenyt, emiatt demonstrálnak

A tiltakozó fuvarozók szerint ugyanakkor az ukrán kamionosok olyan fuvarokat is elvállalnak az EU-ban, amikre nincs engedélyük, és mivel az uniós átlagnál sokkal olcsóbban dolgoznak, elveszik a munkát a hazai és az európai vállalkozóktól. Tapasztalataik szerint az utóbbi időben tömegesen jelennek meg ukrán kamionok főleg a régiónkban, de az EU többi tagországában is. 2022-ben például az ukrán teherautók magyarországi futásteljesítménye 30%-kal haladta meg az előző évit, míg a magyar kamionok által megtett kilométerek száma 4%-kal csökkent.

Az ukránok megjelenése óta Lengyelországban is jelentősen csökkent a fuvarozók teljesítménye. Szlovákiában úgyszintén. A lengyel kamionosok év eleje óta blokkolják a lengyel-ukrán határokon a kamionforgalmat, nemrég csatlakoztak hozzájuk a szlovák kollégák is.

 –  Bennünk nincs ellenségkép – mondja Szamosfalvi Károly, a tüntetés egyik szervezője. – Nem akarjuk akadályozni az ukrán fuvarozók szabad mozgását, és az ukrán fuvarengedélyek visszavonását sem kívánjuk. Csak azt szeretnénk elérni, hogy minden a törvényes keretek között történjék, és szigorúan ellenőrizzék mindenhol az engedélyeket.

Év végéig tarthat

A záhonyban demonstráló kamionosok nem lassíthatják a forgalmat, ám jelenlétük mégis hozzájárul a várakozási idő növekedéséhez. Az átkelő előtt az út szélén sorban álló kamionokat ugyanis a belépő teherautók felvezetéssel kerülik meg, ami időigényes.

A demonstrációt szervező Szamosfalvi Károly és Szabó Kálmán elmondták, hogy a karácsonyi ünnepek alatt valószínüleg megszakítják a tüntetést, amit egyébként a hatóság engedélye szerint december 31-ig kívánnak folytatni

Kaibinger Tamás