A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A járvány miatti veszélyhelyzet kezdete óta az árufuvarozókra nem vonatkozik az országhatárok lezárása, szabadon közlekedhetnek. A kötelező karantén alól viszont eddig csak a teherforgalomban közlekedők mentesülhettek. Ha egy magyar sofőr hazajön a pihenőjét eltölteni és személyautóval lépné át a határt, akkor két hét karantén várna rá. Május közepétől van arra mód, hogy méltányossági eljárás keretében mentesülhessenek a sofőrök a kötelező karantén betartása alól.

A külföldről érkező magyar állampolgároknak a veszélyhelyzet kihirdetése óta vállalniuk kell a 14 napos otthoni hatósági karantént. Ez alól kizárólag a teherforgalomban érkezők lehetnek kivételek, ők is csak április 2., a 81/2020-as kormányrendelet hatályba lépése óta. Ha tehát egy járművezető bármilyen okból nem teherautóval lépett át a határon, akkor nem tudta elkerülni a kötelező kéthetes karantént. Erre egyedi felmentést, méltányos elbírálást sem lehetett kérni. Ez változott meg május 13-án.

Az enyhítés előzménye, hogy pár nappal korábban lazítottak az üzleti célú beutazás szabályain is. Május eleje óta nem kötelesek karanténba vonulni azok, akik üzleti céllal érkeznek Magyarországra Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, továbbá Dél-Korából és Japánból. Ennek a feltétele, hogy a hazatérő magyar állampolgár egy olyan cég vezetője vagy munkavállalója legyen, amelyik a fent említett valamelyik államban működő másik céggel kapcsolt vállalkozásként működik. Ilyenkor feltételezni kell, hogy az utazás üzleti céllal történik. Hasonló szabály érvényes az érintett országok üzletembereire is.  

Aki bármilyen más céllal érkezik Magyarországra, arra továbbra is a régi szabályok érvényesek, azaz kötelező a karantén. Lehetőség van viszont arra, hogy az utazók a karantén alól egyedi felmentést kérjenek. Ennek a szabályait tisztázta a rendőrség vezetése.

A változás az országos rendőr-főkapitány határozataként jelent meg a Hivatalos Értesítőben május 11-én. A határozat lényege, hogy a személyforgalomban beutazók számára lehetőséget ad a különös méltányos elbírálás alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy egyedi elbírálás alapján felmentést kaphatnak a kéthetes karantén alól. Ez a lehetőség nem csak a hivatásos sofőrök számára áll nyitva. A határozat szerint különös méltánylást érdemlő körülményként kell figyelembe venni a következő utazási okokat:

– bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó beutazás

– olyan üzleti tevékenység, melynek indokoltságát kormányzati meghívólevél igazolja

– beutalóval egészségügyi ellátás igénybevétele

– egyetemi hallgatók számára vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az érintett oktatási intézmény igazolja

– közeli hozzátartozó temetése, végül a minket érintő ok:

– a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiinduló pontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, amennyiben ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja.

A méltányosságot érdemlő okok között láthatjuk a fuvar kiinduló pontjára történő beutazást is. Ez a nem magyar állampolgárok számára is lehetőséget jelent. Tehát egy romániai sofőr is beléphet ezzel a kedvezménnyel Magyarországra, hogy felvegye a munkát egy itteni fuvarozónál.

Annak, aki ezzel a kedvezménnyel élni akar, munkáltatói igazolással kell rendelkeznie. Az igazolást mellékelni kell a kérelemhez, s a későbbiekben is a kérelmezőnél kell lennie ennek az iratnak. A kérelmet meghatalmazott is benyújthatja, s egy meghatalmazott több kérelmet is beadhat. Azaz a munkáltató képviselője a cég összes járművezetőjének a beléptetését elintézheti.  Ha valaki családdal lépi át a határt, akkor a családtagok számára nem kell külön-külön kérelem, egy kérelemmel megoldható az engedély.

A kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be Ügyfélkapu használatával, s csak magyar nyelven írható. Ha a bejelentés hiányos vagy nem magyar nyelven nyújtják be, akkor a hatóság azt elutasítja érdemi vizsgálat nélkül. Ha a külföldi sofőrnek nincs magyar ügyfélkapuja, akkor kivételesen papír alapon is be lehet adni a kérelmet, de jobb, ha ilyen esetben inkább a munkáltató intézi helyette az ügyet.

A munkáltatói igazoláshoz és a munkáltatói benyújtás esetén a  meghatalmazáshoz szükséges minták letölthetők többek közt az MKFE weboldaláról: bit.ly/meltanyossag (a cikk végén).

Nagy Csaba