A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kötelező karantén minden nemzetközis sofőrnek

A járvány kitörése óta az Olaszországot érintő, onnan érkező gépkocsivezetőknek kötelező volt a hazaérkezésük után kéthetes karanténba vonulniuk. Az országos tisztifőorvos rendelete ezt most minden külföldről hazatérő autóbusz és tehergépkocsi sofőrjére kiterjesztette. Aki hazafelé tartva átlépi a határt, annak 14 napra karanténba kell vonulnia. A felmentés továbbra is érvényes, de ne feledjük, hogy az csak a munkavégzésre vonatkozik!

Jelentősen nehezíti a nemzetközi teherforgalmat a tisztifőorvos csütörtök esti rendelkezése. Ebben az eddig csak az Olaszországból érkezőkre érvényes rendelkezést minden egyes hazatérő sofőrre kiterjesztette. Ez azzal jár, hogy egyetlen sofőr sem tud hazatérés után azonnal indulni a következő fordulóra, ezt akkor is csak a járványügyi hatóságnak tett bejelentés és teszt után teheti meg, ha nincsenek tünetei. 

A tisztifőorvos rendelete megtiltja a nemzetközi személyszállítást. Az ország területére nem léphet be személyszállító vasúti jármű, autóbusz, sem légijármű. Külföldi állampolgárok nem léphetnek be, kivéve a szomszédos államok állampolgárait, akiknek a lehető leggyorsabban át kell haladniuk az ország területén egy meghatározott útvonalon. 

A rendelet szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak orvosi vizsgálaton kell részt venniük, s ennek eredményétől függően kerülnek otthoni megfigyelés alá vagy fertőzés gyanúja esetén kijelölt karanténba. 

A gépkocsivezetőkre vonatkozó külön szabályok, ha nincs fertőzésgyanú:

  • magyar állampolgárnak 14 napra otthoni karanténba kell vonulnia
  • külföldi állampolgárnak magyar útcél esetén a lerakodás után 24 órán belül el kell hagynia az országot
  • tranzit esetén a legrövidebb útvonalon el kell hagyni az országot
  • a magyarországi közlekedés ideje alatt szájmaszkot és gumikesztyűt kell viselni.

A rendelet utasításai megegyeznek az eddigi szabályokkal. Annyi az újdonsága, hogy most már minden, külföldről érkező járművezetőre kiterjesztették ezeket a szabályokat.

Továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely az ORFK külön engedélyével felmenti a sofőröket az otthoni karantén alól, ha ismételten munkába kell állniuk és nincsenek tüneteik. A karantén elhagyását be kell jelenteni a járványügyi hatóságnak (a bejelentéshez minta innen letölthető, itt pedig megtalálható a hatóságok listája).

A karantént csak munka miatt lehet elhagyni!

Fontos, hogy helyesen értelmezzük a szabályokat! A hazaérkező gépkocsivezetőnek mindenképpen karanténba kell itthon vonulnia. Nem megy bevásárolni, nem megy az ismerősökhöz, kizárólag otthon tartózkodhat, nem hagyhatja el a lakást 14 napig. A karantén elhagyására szóló külön engedély, amit a bejelentéssel megszerez, csak a következő munkavégzésre vonatkozik, személyes közlekedésre nem! Tehát itthon semmiképpen sem közlekedhet szabadon, mindenképpen otthon kell töltenie az időt, vagy a 14 nap leteltéig, vagy a következő fuvar kezdetéig. 

A NiT tiltakozik az intézkedés ellen

Tiltakozását fejezte ki a NiT a tisztifőorvos új rendeletével szemben – mint írják, „döbbenten olvastuk a reggeli sajtóban“ a híreket a változásokról. A NiT szerint ugyanis ez a rendelkezés meg nem engedhető előnyt biztosít a külföldi fuvarozók számára a magyarokkal szemben. Míg a magyar sofőrnek az országba belépése után 14 napra karanténba kell vonulnia, amit csak orvosi vizsgálat és bejelentés után hagyhat el, addig a külföldi lerakodhat és folytathatja tovább útját. Számára egyetlen kötelezettség van: 24 órán belül el kell hagynia az országot. Így egy osztrák fuvarozó akár kétszer is megteszi ugyanazt az utat, míg a magyar elintézi a karantén alóli felmentését. A NiT ezért azt kéri, hogy módosítsák a rendelkezést, szüntessék meg a hazai járművezetők hátrányos megkülönböztetését.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu