A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Lakások fűtési rendszerének korszerűsítését támogatja az első megjelent energiatakarékossági pályázat. A keretből csak kondenzációs gázkazánt lehet vásárolni, s a fűtési és melegvíz-használati hálózatot korszerűsíteni. Egy pályázó maximum 650 ezer forintot kaphat, ez legfeljebb a költségek 40 százaléka lehet.

Az energiatakarékossági pályázat azokkal a nemzetközi erőfeszítésekkel van összhangban, melyeknek a célja klímavédelem, a globális felmelegedés lassítása. Ennek megfelelően az ilyen támogatásokkal két célt szeretnének elérni: csökkenteni az országban felhasznált energia mennyiségét, s csökkenteni azokat a káros anyagokat, melyek a légkörbe jutnak.

A fűtési rendszerek korszerűsítése mindkét célhoz közelebb visz. Az egyedi fűtésű magyar háztartások nagy része elavult technikával fűt. Például egyedi gázkonvektorokkal, vagy régi típusú, igen gyenge hatásfokon üzemelő kazánokkal. Ezeknek a cseréje az egyik fő célja a támogatásoknak.

Támogatást azok a magánszemélyek igényelhetnek, akik a felújítandó lakóépületek tulajdonosai. Mindenki csak arra a lakásra pályázhat, melyben életvitelszerűen lakik is. Tehát nem elég tulajdonosnak lenni, csak akkor jogosult valaki a támogatásra, ha az az ingatlan a lakcíme is, s ténylegesen is ott lakik. Ezt nem elég a lakcímbejelentéssel igazolni, Mellékelni kell az elmúlt 3 hónapból származó olyan közüzemi számlát is, mely a pályázó nevére szól. Csak magánszemély nevén lévő ingatlanra lehet pályázni, vállalkozás tulajdonában lévő lakásra, irodára, egyéb helyiségekre nem.

Társasházak közül most csak a kisebbek pályázhatnak, a fő támogatottak a családi házak. A társasházi lakások közül csak olyannal lehet pályázni, mely 4 lakásosnál nem nagyobb házban helyezkedik el. Tehát nem maga a ház a pályázó, hanem egyenként a lakástulajdonosok indulhatnak, de 4 lakásosnál nagyobb társasházi lakással nem lehet próbálkozni. Feltétel az is, hogy a lakás önálló fűtéssel rendelkezzen, tehát több lakást közösen kiszolgáló kazán cseréjével nem lehet indulni.

A pályázat keretében minden olyan felújítás támogatható, mely összefügg a kazáncserével és hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, vagy az energiahatékonyság növeléséhez. Ezeket az állításokat tényekkel igazolni is kell, ehhez energetikai számítások, energetikai tanúsítvány szükséges. Támogatható tevékenységek:
• a meglévő kazán cseréje kondenzációs gázkazánra
• meglévő fűtési rendszer hőleadóinak vagy a csővezetéknek a cseréje
• járulékos munkák: kémény átépítése, fűtési rendszer, melegvíz-használati rendszer átalakítása, vezérlés beépítése
• energetikai tanúsítás, számítások, engedélyeztetés, egyéb szakhatósági költségek (pl. kéményseprők szakvéleménye).

Használt eszközök beépítésére nem kapható támogatás.

Mekkora támogatás kapható?

A támogatás összege maximum 650 ezer forint lehet lakásonként, de csak az összes elismert költség 40 százaléka fizethető a pályázatból. Tehát a teljes támogatási összeg lehívásához egy 1,625 millió forintos költségű felújításra van szükség.

A támogathatósággal kapcsolatban vannak még különböző belső korlátok is:
• a kivitelezés munkadíja nem lehet több az anyagköltség 40 százalékánál
• a szakértői díjak nem lehetnek magasabbak az összes kivitelezési költség 8 százalékánál.

Ki kaphat támogatást?

A támogatás megítélése nem automatikus, így aki a feltételeknek megfelel, nem biztos, hogy nyerni is fog a pályázaton. A benyújtott kérelmeket egy bizottság rangsorolja annak alapján, hogy a felújítással mennyire csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. Minél nagyobb a várható csökkenés, annál előbbre rangsorolják a pályázatot.

A pályázatokat a megjelenéstől számított 30. naptól, azaz október 21-től lehet benyújtani, elvileg jövő év január 31-ig. A keret viszont valószínűleg nagyon gyorsan ki fog merülni, így aki nem adja be az első napokban a pályázatát, már nem nagyon reménykedhet a nyerésben. Kizárólag elektronikusan lehet pályázni, ügyfélkapus regisztrációval.

A pályázat utófinanszírozott, azaz a teljes munka költségét a lakóknak meg kell előlegezniük. A felújítás befejezésével benyújtják az elszámolást, s ha ezt a kiíró elfogadja, akkor utalják ki a számukra megítélt támogatás összegét. Tehát a teljes költséget meg kell előlegezni, a számlákat ki is kell fizetni.

A fűtéskorszerűsítési pályázatra a kormány 1 milliárd forintot különített el. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki megkapja a maximális összeget, akkor 1500-1600 nyertes pályázó választható ki.

A pályázattal kapcsolatos tudnivalók az ÉMI honlapján, a Pályázatok menüpontban érhetők el. Itt tölthető le a pályázati űrlap és a részletes tájékoztató is. 

Miért fontos vállalkozóknak is ez a pályázat?

A pályázaton csak magánszemélyek indulhatnak, s csak magánlakások felújítására lehet pályázni. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért fontos ez a kivitelező vállalkozók számára?

Az energetikai pályázat az elkövetkezendő fél évben jelentkező kivitelezői munkát jelent ezer-kétezer háztartásban. Ez jó lehetőség kisvállalkozók számára. Aki azonban későn ébred, már hiába szeretne részesülni ebből a lehetőségből! A pályázati űrlapon már előre meg kell jelölni azt a kivitelezőt, aki a munkát el fogja végezni. Meg kell adni a cég pontos adatait, kamarai nyilvántartási számát is. Tehát a magánszemélyek csak úgy tudnak pályázatot benyújtani, ha már van konkrét megállapodásuk kivitelező vállalkozással! Aki tehát szeretne a munkából részesülni, az csak most, a benyújtás előtt kereshet kapcsolatot a leendő pályázókkal. A nyertesek kihirdetése után már egyetlen kis cég sem tud hozzáférni ezekhez a munkákhoz.