A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Olvasónk vállalkozása kisteherrel, IBC tartályban gázolajat szállít útépítésre. Az ADR vizsgával rendelkező sofőr, aki eddig a veszélyes anyagokat szállította, elment. Kell-e ADR vizsga az új sofőrnek?

Az, hogy olvasónk esetében kell-e az új sofőrnek ADR vizsgával rendelkeznie attól függ, hogy:

– mi a fő tevékenysége a vállalkozásnak,

– és mekkora az IBC tartály.

Az ADR-mentesség szabálya akkor él, ha:

– a vállalkozás “csak” kiegészítő tevékenységként szállít veszélyes anyagot, (pl. mezőgazdasági cég szállít műtrágyát, az útépítő cég a munkagépeknek a gázolajat stb.)

– és ezt 450 literes vagy annál kisebb IBC tartályban teszi.

Akkor viszont már az ADR szabályait kell alkalmazni, ha:

– a veszélyes áru szállítás a fő tevékenység, vagy

– 450 literesnél nagyobb, például 600 vagy 1000 literes IBC tartályokat kell szállítani.

 Nézzük ezt részletesebben!

Veszélyes áruk ADR-mentes szállítása  

Egyes veszélyesáru-szállítások könnyítést kapnak az ADR szabályok alól. (Az ADR: 1.1.3.6 szerint) Ezeket szokták ADR-mentes szállításoknak nevezni. Az ADR-mentes tevékenységek köre azonban nagyon szűk, csak az alábbi veszélyes anyag szállítások tartoznak ide:

  1. Magánszemélyek veszélyes áru szállításai (saját használatra):

– ha kiskereskedelmi csomagolásban szállítják a veszélyes anyagot, úgy, hogy az nem tud kiszabadulni (pl. műtrágyát, festéket, ragasztót),

– ha gyúlékony, folyékony anyagot szállítanak tartályban, utántölthető tartályban (pl. benzint), és

– egy tartályban legfeljebb 60 liter gyúlékony anyag van,

– egy szállítóegységben, azaz a járműben pedig legfeljebb 240 liter.

Ilyenkor a veszélyes árukra vonatkozó általános szabályokat kell betartani. Azaz a veszélyes árut úgy kell szállítani, hogy az ne folyjon ki. Például lezárt kupakkal, és ha szükséges, egy műanyag ládába is be kell rakni. Ügyelni kell arra, hogy az áru megfelelően legyen rögzítve, hogy ne boruljon fel menet közben.

  1. A vállalkozásoknál a veszélyes áru szállítás kiegészítő szállításként jelenik meg:

Kiegészítő szállítás alatt azt értjük, hogy a vállalkozásnak nem a szállítás a fő tevékenysége, hanem az elvállalt munkákhoz használ veszélyes anyagokat, pl. karbantartási, építési munkákhoz, vagy vegyszeres csomagolóeszközöket szállít vissza.

A veszélyes áruk lehetnek festékek, lakkok, hegesztéshez használt gázpalackok, hipó, gyufa, téli szélvédőmosó, klímagáz stb. Az ilyen típusú veszélyes áruszállítások akkor ADR-mentesek, ha a veszélyes anyag mennyisége nem haladja meg a 450 litert, és nem tud kiszabadulni.

Szintén ADR mentesek:

  1. a katasztrófavédelem szállításai,
  2. a vészhelyzet-elhárító szállítások (a szállításra azért van szükség, hogy az emberi életet vagy a környezetet mentsék),
  3. Üres, telepített tároló tartályok szállítása. Olyan tartályok, amelyekben gázolaj, benzin, maró anyagok voltak). Ez esetben be kell tartani, hogy:

– a tartály minden nyílása légmentesen le legyen zárva,

– meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, hogy szállítás közben a tartalom ne szivárogjon ki,

– a rakomány úgy legyen rögzítve rekeszben vagy egyéb eszközben, hogy szállítás közben ne lazuljon ki, ne mozduljon el.

Milyen szabályokat nem kell betartani ADR-mentesség esetén?

Az ADR-mentes szállításoknál nem kell:

– a járművezetőnek ADR bizonyítvány (ADR 8.2.1 szerinti oktatás és vizsga),

– a járművet narancssárga veszélyt jelző táblával ellátni,

– és a kötelező ADR felszereléseket sem kell a járművön tartani (pl.: sárga figyelmeztető lámpát, kézilámpát, védőruhát).

Mit kell betartani ADR-mentesség esetén?

Attól még, hogy a szállítás ADR-mentes, még veszélyes áru szállításáról van szó, ezért a legfontosabb az, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket. Ehhez pedig be kell tartani néhány alapvető szabályt:

– a fel- és lerakodás csak álló motor mellett történhet,

– ügyelni kell arra, hogy a veszélyes anyagokat elkülönítve, tiszta rakfelületre pakoljuk. A különböző veszélyes árukat külön kell szállítani.

– A veszélyes árukat mindig veszélyességüknek megfelelően kell kezelni.

– A veszélyes áruk tárolóeszközeit mindig úgy kell lezárni, hogy szállítás közben ne juthasson ki szennyező anyag.

– A legfontosabb szabály pedig az, hogy az ADR-mentesség esetén ugyan nem kell a sofőrnek ADR bizonyítvány, de az ADR szerinti biztonsági oktatásban részesülnie kell. Sőt nemcsak neki, hanem a szállítás többi résztvevőjének is.

ADR biztonsági oktatás 

Mindenkinek, , aki kapcsolatba kerül veszélyes áru szállítással, megfelelő képzésben kell részesülnie a munkakörének és felelősségének megfelelő mértékben. Gyakorlatilag egy munkavédelmi oktatáson kell részt venni. Az oktatás célja, hogy megtanulja a biztonságos árukezelés szabályait, és azt, hogy mi a teendő veszélyhelyzet esetén. Fontos, hogy a munkavállalónak még azelőtt kell megkapni az ADR-képzést, hogy betölti azt a munkakört, amelyben veszélyes anyagokkal érintkezik. Ha ez valamiért még nem történt meg, akkor csak egy képzett személy közvetlen felügyelete mellett dolgozhat. Az ADR biztonsági oktatásban annak is részesülnie kell aki ADR-mentes szállítást végez, és annak is , aki ADR szerinti veszélyes áru szállításban vesz részt. A különbség az, hogy ADR-mentes szállítás esetén nem kell vizsgázni az ADR képzésből.

Az ADR-képzést nem csak a gépjárművezetőknek kell elvégezni. A sofőrön kívül érintettek lehetnek:

– az adminisztrációt végzők (ügyintézők, fuvarszervezők),

– a be- és kirakodók,

– az árukezelők,

– az árucsomagolók (töltők),

– a gépjárművezetőn felül a jármű személyzete,

– a jármű/tartálykocsi üzembentartók.

Az ADR-oktatás során a munkavállaló megismeri:

– a veszélyes áruk szállítására vonatkozó előírásokat,

– a munkakörére szakosított előírásokat, szabályokat,

– hogy a veszélyes áruk milyen veszélyeket és kockázatokat jelentenek a velük kapcsolatba kerülőkre (pl: mekkora a sérülés veszélye, mennyire van kitéve a veszélyes áru hatásának),

– a veszélyes árukkal kapcsolatos közbiztonsági előírásokat.

Ezt az oktatást érdemes komolyan venni, hiszen a fuvarozó saját testi épsége múlik azon, hogy tudja-e vagy sem a gyakorlatban alkalmazni a tanultakat.

ADR szerinti veszélyes áruszállításnál kell ADR bizonyítvány

Az ADR hatálya alá tartozó veszélyes áruszállítást csak olyan gépkocsivezető végezhet, akinek van ADR oktatási bizonyítványa. A cégeknek pedig kötelező ADR biztonsági tanácsadót alkalmazni (lehet megbízásos is). Az ADR biztonsági tanácsadó feladata az, hogy

– folyamatosan felügyelje a vállalkozás veszélyes áruk szállításával kapcsolatos tevékenységét,

– tanácsot adjon arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumok elkészítése kötelező,

– a szállításban érintett munkatársakat képezze, ellássa munkavédelmi felkészítésüket,

– a hatóság számára jelentést készítsen.

Tehát ilyenkor van egy külön személy, aki ellátja a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkavédelmi feladatokat is. Ő tartja az ADR-es oktatást, amiből a szállításban résztvevőknek vizsgát is kell tenniük. Sikeres vizsga esetén a képzésről ADR oktatási bizonyítványt kapnak a dolgozók. Az ADR-ismereteket pedig 2 éven belül fel kell frissíteni, ismeretfelújító vizsgát kell tenni.

Segíthet az ADR tanácsadó

Ha bizonytalanok vagyunk, veszélyes áru szállításakor érdemes felkeresni egy ADR-tanácsadót, aki ismeri az ADR szabályokat és a veszélyes áruk szállítását szabályozó rendeleteket. Lehet, hogy ez pénzbe kerül, de segítségével elkerülhetjük a büntetést, és bátran elvállalhatjuk a megbízást.

Király Viktória