A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Újra pályázhatunk munkahelyi képzésekre  – októbertől egy 15 milliárd forintos keret nyílik meg kis- és középvállalkozások számára. A mikro- és kisvállalkozások elvileg a képzési költség 70 százalékát kaphatják támogatásként. Kötelező képzésekre – GKI-ra, éves sofőr oktatásra – nem kaphatunk pénzt, de például nyelvtanfolyamokra, vezetéstechnikai tréningekre igen. A feltételek azonban nagyon szigorúak, s valószínű, hogy az elvárt önrésznél sokkal többet kell saját zsebből hozzátenni a költségvetéshez. 

Új képzési programot hirdetnek minden vállalkozás számára. A kormány ugyan egy 70 milliárd forintos keretet hirdet, ám ennek egyelőre csak egy része válik elérhetővé: az idei pályázók között most 15 milliárd forintot osztanak szét. Ez nagy összeg, de ezen osztoznak a mikrovállalkozások és a nagyvállalkozások is. Márpedig míg egy kisvállalkozó legfeljebb 50 millió forintot hasíthat ki a keretből, addig egy nagyvállalat ennek a dupláját, 100 millió forintot is elvihet dolgozói képzésére. 

A kis- és középvállalkozásoknak 30 százalék önrészt kell felmutatniuk, a nagyobb cégeknek valamivel többet (50-60 százalékot). 

A támogatás két részből áll: a képzési költség mellett a tanfolyamon részt vevő dolgozók bérének egy részét is a pályázati támogatásból fizethetjük. Igaz, van továbbfoglalkoztatási kötelezettség is: a képzésen részt vevő dolgozókat a program befejezése után még legalább egy évig állományban kell tartanunk. A bértámogatás maximum a minimálbér másfélszerese lehet.

Szűkre szabták

Támogatást egyéni vállalkozó és cég is igényelhet. A támogatást legalább 3 alkalmazott képzésre kell igényelni. Komolyabb szűrést jelent azonban annak a meghatározása, hogy mekkora költségvetésben gondolkodhatunk. A képzési költségek és a képzésbe bevont dolgozók bére együttesen nem lehet magasabb, mint az előző évi összes személyi ráfordítás 25%-a. Az egy főre jutó összes költség pedig maximálisan 200 ezer forint lehet. 

Vannak további korlátok is, méghozzá az elszámolható óradíjak. A képzési költség egy szakmai tanfolyam esetén például óránként 3500 forint, nyelvi képzés esetén 2000 forint lehet. Ha nem külső képzőt kérünk fel, hanem magunk szervezzük a képzést, akkor még alacsonyabbak az elfogadható óradíjak. (Itt összegeznünk kell a projekt összes költségét, és lebontani azt a vállalt óraszámra. Bele kell érteni az óraadó bérét, útiköltségét, a vizsgáztatók tiszteletdíját, a tanterem bérleti díját, a tananyagot, mindent.) Ha például beiskoláznánk 5 embert egy 300 órás angoltanfolyamra, akkor ez egy 3 millió forintos képzés lenne. Csakhogy ez fejenként 600 ezer forintot jelent, holott nem pályázhatunk többre fejenként 200-nál. Így maximum 100 órás lehet a nyelvi képzés, mert több nem fér bele a költségkeretbe. Ennek is csak a 70 százalékára adhatunk be pályázatot. Mindezeket figyelembe úgy véljük, hogy a képzések minden bizonnyal sokkal többe fognak kerülni, mint amennyit el tudunk számolni a projektben. Erre számítanunk kell. 

Kötelező képzést nem támogatnak 

A megvalósítható képzések lehetnek szakmai tanfolyamok, valamilyen készséget, képességet fejlesztő kurzusok, nyelvtanfolyamok vagy informatikai képzések. Ezek között vezetői, vállalkozói ismereteket is kínálhatunk, vagy éppen csapatmunkára felkészítő, vagy éppen ügyfélszolgálati kommunikációt fejlesztő tréningeket is megvalósíthatunk. Újdonság, hogy elszámolható képzésnek minősülhet a koronavírus-járvány hosszú távú hatásait feldolgozó postcovid tréning is. 

A szakmai képzések között elfogadhatók a szakmaszerző tanfolyamok, szakképzések, de megfelel a valamilyen szakma műveléséhez szükséges tudás fejlesztése is. Nem támogathatóak viszont azok a képzések, melyek a kötelező képzési előírásoknak való megfeleléshez szükségesek. Így például nem nyerhetünk támogatást GKI képzésre, hiszen az kötelező eleme a szakma művelésének. Kötelező például a sofőrök éves rendszeres oktatása is, így ezt sem valósíthatjuk meg a képzési támogatásból. Szervezhető viszont a sofőrök számára vezetéstechnikai tréning.  Ugyancsak nem engedik támogatásból felkészíteni a dolgozókat, ha a képzésnek valamilyen új tevékenység beindítása lenne a célja. Kifejezetten tehát a meglévő, munkájukat ellátó dolgozók továbbképzésére, ismereteik bővítésére kell gondolnunk, ilyen képzéseket szervezhetünk. 

Nem cserélhetők a résztvevők

Problémát jelent, ha a képzésbe bevont dolgozó időközben felmond, vagy egyszerűen megunja a tanulást. Pedig ez könnyen előfordulhat. Lelkesen beleugrik az angoltanulásba, de a harmadik óra után rájön, hogy nincs hozzá kedve. Mégis maradnia kell. Cserélni ugyanis a képzés megkezdését követően már nem lehet, le kell adni a névsorokat. Amennyiben egyesek lemorzsolódnak a képzésből, akkor a rájuk kifizetett támogatást a vállalkozásnak vissza kell fizetnie. 

A képzési támogatásra a pályázatokat október elsejétől lehet majd benyújtani. Ha a keret nem merül ki korábban, akkor december végéig lesz elérhető ez a lehetőség. Pályázati űrlap egyelőre még nincs, a részletes útmutatót innen lehet letölteni: nfsz.munka.hu/cikk/1674

Nagy Csaba