A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Ki lehet szakmai irányító?

Komoly felelősséget vesz a nyakába, aki egy fuvarozó vállalkozás szakmai irányítójának szegődik. Ő vállalja a felelősséget a társaság szabályos működéséért. Vajon lehet-e ezt a munkát alkalmazottként végezni, vagy csak a vállalkozás tulajdonosa lehet a szakmai irányító?

A vállalkozás szabadsága azt is jelenti, hogy bárki, bármilyen területén működő vállalkozást indíthat szabadon. Megkötések persze vannak: nagyon sok szakmai területen csak akkor működhetünk, ha annak a személyi feltételeit is biztosítani tudjuk. Ilyen a fuvarozás is. Törvényi elvárás, hogy a fuvarozó vállalkozásnak legyen egy olyan vezetője, aki a szakmai felkészültségét a megfelelő vizsgákkal is igazolni tudja. Ő a szakmai irányító. Lehet maga a vállalkozó is, de megbízhat mást is ezzel a feladattal. 

Egy vállalkozásban szakmai irányító lehet tehát 

– a tulajdonos

– egy alkalmazott vagy

– más, erre kijelölt személy.

Egy nem tulajdonosként vagy alkalmazottként közreműködő megbízott akkor lehet szakmai irányító, ha ténylegesen és folyamatosan irányítja a vállalkozás működését. Valódi kapcsolatban kell állnia a vállalkozással, nem lehet csak névleges ez a kapcsolat. Azaz nem nevezhető ki úgy egy szakmai irányító, hogy kap egy megbízási szerződést, a nevét adja a cég működéséhez, de valódi tevékenységet nem végez. Tényleges, valódi jogkörrel kell rendelkeznie.

A külsős szakmai irányító akár több vállalkozásnál is elláthatja ezt a feladatot. De a 261/2011-es kormányrendelet szűk keretek közé szorítja a több helyen történő szerepvállalást. A külsős megbízott vagy egy vagy két vállalkozás ügyeit intézheti egyszerre. Kettő vállalkozással akkor dolgozhat, ha

– mindkét cég székhelye és valamennyi telephelye azonos közigazgatási területen van és

– a két cég járműveinek a száma összesen sem haladja meg az ötvenet.

Ha az irányító a vállalkozás tulajdonosa vagy alkalmazottja, akkor csak ennél az egy vállalkozásnál tölthet be ilyen szerepet. 

A szakmai irányítónak el kell elvégezni az ehhez szükséges tanfolyamot. Fuvarozói vállalkozói tanfolyamot számos képző kínál az országban. Jogi, gazdasági és árufuvarozói ismereteket tanítanak. A képzés végén a résztvevők vizsgát tesznek, és árufuvarozói vállalkozói bizonyítványt kapnak. A képzést 10 évente meg kell újítani. Az idősebbek számára még él a kedvezmény, hogy aki bizonyítani tudja, hogy 2009 előtt legalább 10 éven keresztül fuvarozással foglalkozó vállalkozás szakmai irányítójaként működött, az tanfolyam nélkül is tehet vizsgát. A képzés 2009 óta kötelező, ezért tanfolyam nélkül csak a 2009 előtti tevékenység fogadható el.

Szakmai irányító nélkül nem érvényes a fuvarozói engedély 

Ha a szakmai irányítót cserélni kell, akkor a cég az átmenet alatt maximum hat hónapig működhet végzettség nélküli szakmai irányító nélkül. A cserét be kell jelenteni a közlekedési hatóságnak. Akkor is be kell jelenteni, ha azonnal tudjuk pótolni a szakembert, hiszen regisztrálni kell a személyi változást is. A 6 hónapos határidő még 3 hónappal hosszabbítható, ha a szakmai vezetés nélküli működésnek az irányító betegsége, munkaképtelenné válása vagy halála az oka. Az engedélyezett határidő lejártával igazolni kell a szakmai alkalmasság megszerzését.

A vállalkozás alapításakor mindenki megfelelően gondoskodik a szakmai irányító megnevezéséről, később azonban könnyen feledésbe merülnek az ezzel kapcsolatos tennivalók. Pedig komoly kockázata van annak, ha a 10 év lejártával elfelejtjük megújítani árufuvarozói vizsgánkat. Ha lejár a tanfolyamunk érvényessége, és ekkor kapunk egy ellenőrzést, azt úgy fogják értékelni, hogy nem teljesítettük az engedély megadásához szükséges feltételeket. Így nem érvényes a fuvarozói engedélyünk. A fuvarozói engedély nélküli működés rendkívül súlyos jogsértés, ami 600 ezer, nemzetközi forgalomban 800 ezer forintos büntetést von maga után. Ez a fő kockázata annak, ha a szakmai irányítónak lejár a végzettsége és nem újítja meg az előírt továbbképzéssel.

Forrás: 261/2011 kormányrendelet 10-11.§

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu