A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Sok autókereskedés és szerviz ma is meghatalmazásokat írat alá a tulajdonosokkal, ha nem az üzembentartó, hanem a javítóműhely viszi műszakira a kocsit. Pedig egy tavalyi rendeletmódosításnak köszönhetően ma már nincs szükség ilyen meghatalmazásokra.

Az autók megfelelő műszaki állapotának fenntartása az üzembentartó feladata. Éppen ezért az ő felelőssége az is, hogy a kötelező időszakos műszaki vizsgára eljusson az autó. Korábban, ha nem az üzembentartó vitte műszakira az autót, akkor a szerelőnek igazolnia kellett, hogy milyen jogcímen viszi ő. Ennek módja egy meghatalmazás volt, amit az üzembentartó írt alá. Ekkor a műszakira elvihette a kocsit, akit a meghatalmazásban feltüntettek. Sok javítóműhely még ma is ilyen meghatalmazásokat töltet ki a tulajdonosokkal, pedig ma már nincs rá szükség.

Egy tavalyi rendeletmódosítás szüntette meg ezt a kötelezettséget. A rendelet pontosan leírja, hogy a műszaki vizsga során minden külön okirat nélkül is ki képviselheti a tulajdonost:

  •         a vizsgaállomás alkalmazottja, vagy
  •         bárki, aki rendelkezik az autóval, a forgalmi engedéllyel, és el tudja vinni a vizsgálatra az autót.

Magyarul: a mostani szabályok szerint az jogosult vizsgára vinni az autót, akinél a kocsi és a papírjai vannak. Tehát nem kell külön meghatalmazás, ha a szerelőt bízzuk meg a vizsgáztatással.

Forrás: 5/1990 KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról, 5.sz. melléklet 2.1.2 pont.