A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kiállíthatjuk-e a tömegbizonylatot saját magunknak?

Egyszerűnek tűnő szabály, hogy ömlesztett áru szállításakor a felrakónak ki kell állítania a tömegbizonylatot vagy nyilatkoznia kell a felrakott áru tömegéről. De ki állítja ki a papírokat, ha nincs jelen a felrakó, a fuvarozó saját maga rakja fel az ömlesztett árut? 

Látszólag nagyon könnyű ilyen esetre példát találni. Egy olvasónk üveghulladék begyűjtését végzi. A megbízó csak jelzi, hogy megtelt a konténer, el lehet szállítani. A fuvarozó kimegy a helyszínre, felveszi a konténert és elszállítja. Mérlegelésre nincs lehetőség, így azt helyettesítő nyilatkozatra van szükség. Na de ki írja meg?

Valójában ilyen esetben nincs szükség sem tömegbizonylatra, sem pedig nyilatkozatra, mert a szállított üveghulladék már nem ömlesztett árunak minősül. A közúti árufuvarozás feltételeiről szóló rendelet szerint ugyanis csak azt a részecskékből, szemcsékből vagy nagyobb darabokból álló anyagot tekintjük ömlesztett árunak, amelyet tömegben, rendezetlenül és csomagolás nélkül raknak fel a teherautó rakfelületére. A konténerbe rendezett anyag azonban már nem csomagolás nélküli, nem közvetlenül kerül a teherautóra. Ha ezt az üveghulladékot egy hulladékgyűjtő telepen a markoló rakodja fel az autóra, akkor az valóban ömlesztett árunak minősülne, s valakinek ki kellene állítani róla a tömegbizonylatot vagy a nyilatkozatot. Ha azonban konténerbe kerül, majd a konténerrel együtt emelik a platóra, akkor erre már nem vonatkozhatnak az ömlesztett áru szállításának a feltételei.

Ez látszólag könnyebbséget jelent, hiszen nem kell begyűjteni a nyilatkozatot vagy a bizonylatot. Valójában azonban növeli a sofőr és a fuvarozó vállalkozó felelősségét: a rakodás, az esetleges túlsúly teljes felelőssége így a sofőré és a szállító vállalkozásé. Nem háríthatja el magáról a felelősséget azzal, hogy nem ő, hanem a feladó rakodott a megengedettnél több, nehezebb árut az autóra.

Ha tehát a sofőrnek egy konténert, ládát, raklapokat vagy bármi más, előre odakészített árut kell más közreműködő nélkül, egyedül felrakodnia, akkor nehezen képzelhető el olyan helyzet, hogy ez valóban ömlesztett áru legyen. Raklap, konténer vagy bármi más csomagolóeszköz használata esetén ez már nem ömlesztett áru lesz.

Ki adhatja ki?

A tömegbizonylat kiállítása gyakran okoz nehézséget akkor is, amikor a rakodás helyén nincs jelen a feladó vállalkozás hivatalos képviselője. Rajta kívül ki állíthatja még ki a tömegbizonylatot, hogy ne kelljen minden esetben megvárni a főnököt a nyilatkozat aláírásával?

Valójában a rendelet nem várja el, hogy a feladó vállalkozás hivatalos vezetője állítsa ki a tömegbizonylatot vagy a nyilatkozatot. A rendelet a nyilatkozat kiállítását a feladó, vagy a rakodást ténylegesen végző személy kötelességévé teszi. Így az nem jelenthet problémát, hogy a feladó aláírási joggal rendelkező hivatalos képviselője nincs jelen a rakodásnál. Ilyen esetben annak kell kiállítani a nyilatkozatot, aki ténylegesen felrakja az ömlesztett árut a teherautóra. Az okiratnak tartalmaznia kell:

– a kiállítást végző nevét,

– címét

– és a felrakodást végző aláírását is

– (ha használ bélyegzőt, akkor le is kell bélyegezni).

Ez az aláíró azonban bárki lehet, aki a felrakást ténylegesen végzi, akár a fuvarozó is.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu