A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A német kormány február 15-től beutazási korlátozásokat rendelt el Csehország, Szlovákia és Ausztria Tirol nevű tartománya felől érkezők számára. Így az innen érkező sofőrök már csak előzetes regisztráció után és 48 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek az országba. A hirtelen bevezetett megszorítások miatt kilométeres sorok alakultak ki. A helyzet azóta már normalizálódott. A lépés ellen az érdekvédelmi szervezetek és Brüsszel is tiltakozott. 

A német kormány február 14-én beutazási korlátozásokat rendelt el Csehország, Szlovákia és az ausztriai Tirol tartomány felől érkezők számára. A váratlan lépést a területeken elszaporodó koronavírus mutációkkal, és az érintett államok szerintük elégtelen víruskezelésével magyarázták. A Covid 19-re vonatkozó megszorítások idáig nem érintették a teherfuvarozást. A mostani német korlátozás viszont ránk is kiterjed.

A német oldalra az említett határokon keresztül csak a német állampolgárok vagy ottani lakosok, az egészségügyben dolgozók, valamint a kamionosok léphetnek át. A sofőrök is csak úgy tehetik meg, ha előzetesen regisztrálnak és felmutatnak egy 48 óránál nem régebbi antigén vagy PCR-tesztet. 

Az előzetes regisztrációt a  bit.ly/NémetBejelentkezés oldalon kell megtenni. Az űrlap beküldése után kapunk egy visszaigazolást. Ezt telefonon vagy kinyomtatva magunknál kell tartani, és a hatóság kérésére fel kell mutatni. A regisztráció a kontakt kutatás miatt fontos.

A német  intézkedés türelmi idő nélkül lépett életbe, ezért sok úton lévő kollegánk, ha akart sem tudott volna megfelelni az előírásoknak. Sok érintett határátkelőn így 30-50 kilométeres sorok alakultak ki. Az áldatlan állapotok két-három nap elteltével tértek vissza a normális kerékvágásba.

Cseh és osztrák reakciók

A kialakult helyzetre az érintett országok gyorsan reagáltak. A csehek még aznap hasonló intézkedést vezettek be a Szlovákia felől érkezőkre. A távolság miatt itt ők csak 36 órás tesztkötelezettséget írtak elő. 

Nem késlekedtek az osztrákok sem. A Dél- és Észak-Európa közötti egyik fő közúti ütőérnek számító Brenner-hágónál, ahol évente mintegy 4,5 millió kamion halad át, vezettek be szigorításokat. Csak azokat a kamionokat engedték tovább Németország irányába, akik már az osztrákoknak be tudták mutatni a 48 óránál nem régebbi antigén vagy PCR-tesztjüket.

Olaszok is léptek

Az olaszok, hogy enyhítsék a kialakult helyzetet, a kamionvezetők számára három helyszínen alakítottak ki gyorstesztelő állomást. Az elvégzett 850 tesztből mindössze 1 lett pozitív.  

Ringbe szálltak az érdekvédelmi szervezetek

Az MKFE a kialakult helyzet miatt a magyar külügyminisztertől kért segítséget. A villámgyors bejelentés miatt ugyanis, aki már úton volt, az nem tudott tesztet csináltatni. Így rengeteg magyar kamionos rekedt a német határ másik oldalán. Arról nem is beszélve, hogy a határon felállított tesztsátrakban, sok-sok órát ácsorogtak a sofőrök.  

Az IRU, a közúti fuvarozási világszervezet egyenesen az Európai Bizottsághoz fordult. Mint jelezték, a torlódás nemcsak az áruk szabad mozgását akadályozza, de áruellátási gondokat is okozhat. Közleményükben felhívják a figyelmet, hogy a gépjárművezetőkre kirótt terhek indokolatlanok és eltúlzottak. A tesztelési kampány már a Brexit kapcsán sem vezetett eredményre. Egyébként is nem a kamionosok a járvány fő vírushordozói, hiszen életüket a fülkéjükben töltik. 

Brüsszel is összevonta a szemöldökét

Brüsszelben is növekvő aggodalommal tekintenek a német lépésre, mert ellentétesnek tartják a Schengen-övezet elveivel. A németek erre kijelentették, hogy a schengeni belső határok átjárhatóságát ők is európai érdeknek tartják, ezért a korlátozásokat a járványhelyzet alakulásától függően a lehető leghamarabb visszavonják. Ennek ellentmondani látszik, hogy az eredetileg 10 napra tervezett intézkedést, azóta már március 3-ig hosszabbították meg.

Őri András