A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A 2013-ban bevezetett kisadókat népszerűsíti az adóhivatal. A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) valóban jó választás a kisvállalkozások számára, mégis, sokkal kevesebben választották, mint amennyi vállalkozóra a bevezetéskor számítottak.

Amikor 2013-ban bevezették a “kata” néven ismertté vált kisadózást, akkor a kormány jóslatai szerint 500 ezer kisadózó vállalkozásra számítottak. A kisadózás harmadik évében járunk, a katások száma azonban még meg sem közelíti ezt a számot. Éppen hogy meghaladja a 100 ezret a kisadózó vállalkozások száma. Pedig a kata a legkisebb vállalkozások számára valóban a leginkább kedvező lehetőség.

Egy egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozás vezetője (személyesen közreműködő tagja) még a minimálbérrel számolva is legalább 55 ezer forint járulékot fizet. És ez még csak a járulék. Ha a vállalkozásban szerzett hasznot ki is szeretné venni a vállalkozásból, akkor az után még ezen felül is adóznia kell. Egyéni vállalkozói jövedelemadó, osztalékadó, cégeknél nyereségadó növeli még a fizetni valókat. Minden kivett forinttal el kell számolni, szigorúan bizonylatolni kell.

A kisadózás ehhez képest maga a kánaán. A főállású kisadózó vállalkozó havi 50 ezer forint adót fizet, s ebben minden benne van. A többi pénzt senki nem keresi rajta. Nem kell bizonylatokkal igazolnia, hogy mire költi a vállalkozás pénzét. Ez leginkább a kevés költséggel dolgozó kisvállalkozóknak kedvez. Számukra ez egy legális lehetőség arra, hogy az adó megfizetése után a vállalkozásban maradó pénzt teljes egészében fizetésükként kezeljék, s kivegyék a kasszából. Nem kell trükközni, nem kell alibi-költségszámlákat gyűjteni és útnyilvántartásokat írni az elköltött pénz igazolására.

A katás vállalkozásnak a költségeit semmiképpen sem kell vezetnie, sőt, még bevételi nyilvántartást sem kell külön írnia. Ma már az is elég, ha sorba rakja a kiadott számláit. Ez elegendő nyilvántartás a bevételekről. Adóbevallást sem kell készíteni, csak évente egyszer egy nyilatkozatot az elért bevételekről (valójában ez a katás adóbevallás, csak nyilatkozatnak hívják).

A kisadózásnak egyetlen komoly kerete van: évi 6 millió forint bevételig lehet alkalmazni. Túllépni nem érdemes, két okból sem. Egyrészt azért, mert a 6 millió forint fölötti részre 40 százalékos adót kell fizetni. Másrészt pedig azért, mert ugyancsak 6 millió forint az alanyi adómentesség határa. Aki átlépi, az bekerül az áfakörbe. Ha pedig áfabevallást kell készíteni, akkor éppen a kisadózás egyszerűsége tűnik el. Attól kezdve az áfabevallások miatt ugyanúgy gyűjteni kell a költségszámlákat, mint a normál adózás esetén.

A kisadózás akkor a legjobb, ha a vállalkozó egyedül dolgozik. Ha nincs alkalmazottja, vagy – amennyiben cégként, pl. betéti társaságként választja a kisadózást – egyedül dolgozik a cégben. Ha ugyanis már ketten vannak kisadózóként bejelentve (pl. egy családi cégben a férj és a feleség is), akkor kétszer kell a havi 50 ezret megfizetni, miközben az éves bevételi korlát ugyanúgy 6 millió forint marad.

A kisadózás tehát valóban ideális választás annak a vállalkozónak, aki
· évi 6 millió forint alatti bevételt ér el
· alanyi áfamentes
· kevés költséggel dolgozik
· egyedül dolgozik a vállalkozásban
· nincs alkalmazottja.

Ha a vállalkozó ezeknek a feltételeknek megfelel, akkor a kisadózást egyenesen neki találták ki, nem érdemes más formát választania. Így lesz a legtöbb a havi jövedelme, s a legalacsonyabb a fizetendő adója. Ha a legteljesebb mértékig ki tudja használni a 6 milliós bevételi keretet, azaz havi 500 ezer forint körül tud számlázni, akkor mindent összeszámolva 10 százalék körüli adót kell csak fizetnie, rendkívül kis adminisztrációval. Ennél jobb választása ma nincs egy kisvállalkozónak.

A kata természetesen akkor is választható, ha a fenti tulajdonságoknak nem felel meg a vállalkozás, csak akkor már kevésbé előnyös.

A kisadózásnak egyetlen rossz tulajdonsága van csak, de ezt se hallgassuk el. Annak előnytelen, aki a lehetséges állami juttatásokat tartja szem előtt. Nyugdíja, táppénze, esetleges munkanélküli segélye nem nagyon lesz a kisadózóknak.

A katás vállalkozónak az ellátások szempontjából a hivatalos jövedelme havi 81.300 forint. Ezt kell alapul venni a különböző ellátások számításánál. Mivel ez a minimálbér alatti összeg, ezért a nyugdíj szempontjából ez nem is számít teljes értékűnek. Így egy letöltött év kisadózóként az a nyugdíj szempontjából csak 10 hónapnak számít.

A kisadózásnak ez a hátránya a magasabb összegű adó fizetésével kiküszöbölhető. A katások azt is választhatják, hogy nem havi 50, hanem 75 ezer forint adót fizetnek. Ekkor már teljes értékű lesz a munkaviszonyuk nyugdíj szempontjából is. A 75 ezer forint megfizetésével az ellátások alapja már nem a 81 ezer, hanem 136.250 forint lesz.

Más szempontból viszont igen kedvezően járnak a kisadózók a jövedelem hivatalos igazolásával. Ha egy katás vállalkozónak jövedelemigazolást kell beadnia (például hitelfelvételhez), akkor azt a NAV fogja kiállítani. Az előző évi jövedelemként a NAV a kisadózóként bevallott bevétel 60 százalékát fogja igazolni. Tehát ha egy kisadózó elérte a 6 millió forintos bevételt, akkor abban az évben a NAV hivatalos igazolása szerint neki 300 ezer forint a havi jövedelme.