A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kintlévősége van?
Készíttessen ügyvéddel fizetési felszólítást

ugyvedVannak Önnek rosszul fizető ügyfelei? Akadnak közöttük olyanok is, akiktől csak hosszú levelezés árán, nehézkesen tudja behajtani az Önnek járó vállalkozói díjat? És küldött már nekik ügyvédi fizetési felszólítást?

Amikor egy sima levélben követeli valakitől a tartozása megfizetését, sokszor hiába vár a pénzére. A rosszul fizető adósok a tartozásról szóló, felszólításokat, emlékeztetőket talán már rutinosan dobják a szemetesbe. Ha csak Ön levelezget velük, annak legtöbbször nem tulajdonítanak nagy jelentőséget.

Egészen más a helyzet, ha egy ügyvédtől kapnak felszólítást a számla kifizetésére. Aki nem „nagyban játszik”, nem tart fenn maga is jogászhadat kétes ügyeinek az elkenésére, az a vállalkozó azért egy ügyvédi felszólítást már komolyan vesz, s legtöbbször kifizeti a tartozását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyvédi felszólító levelekre a többség már fizet. Azok biztosan, akik nem szándékos károkozás miatt estek késedelembe, csak figyelmetlenek voltak, vagy időlegesen pénzzavarba kerülve tologatták maguk előtt a kifizetetlen számlát.

Úgy gondolja, hogy az ügyvédi közreműködés drága?

paragrafusÖn talán azért nem alkalmazza ezt az eszközt, mert úgy véli, hogy az ügyvéd sokba kerül. Nem akar arra tízezreket költeni, hogy behajtson egy kisebb összegű tartozást, amit aztán fel is emészt az ügyvédi költség. És ha mutatunk egy másik megoldást?

Cégünk ügyvédje kidolgozott előfizetőink számára egy igen kedvező ajánlatot. Ön olyan kedvezményesen indíthat el egy ügyvédi felszólítást, hogy már néhány ezer forintos tartozás esetén is megéri ehhez az eszközhöz nyúlni.

Ügyvédi felszólítás előfizetőknek kedvező áron

Előfizetőink számára Dr. Belső Béla Krisztián egyéni ügyvéd dolgozta ki ajánlatát fizetési felszólítások készítésére.

Kétféle fizetési felszólítóról lehet szó a tartozás nagyságától függően.

A 200.000,-Ft és az alatti követelésekre egy „egyszerű” fizetési felszólítót küld el az ügyvéd. Ebben felszólítja az adóst, hogy a kézhezvételtől számított 5 napon belül fizesse meg a benyújtott számlák szerinti hitelező felé fennálló tartozását.

A nagyobb összegű, a 200.000,-Ft feletti követelések esetén olyan felszólítót küld ki, mely alkalmas az adós ellen felszámolási eljárást kezdeményezésére is. Ezen felszólítóban rendszerint a kézhezvételtől számított 2 napos fizetési határidőt ad meg, továbbá felhívja az adós figyelmét arra, hogy nem teljesítés esetén felszámolási eljárást fog kezdeményezni ellene a hitelező.

Ezt a felszólítót csak akkor lehet kiküldeni, ha az adós nem vitatta tartozását és legalább 21 napos késedelemben van.

Mennyibe kerül a felszólítás?

Az Új Média Kft. által kiadott újságok előfizetői számára az ügyvéd kidolgozott egy igen kedvező tarifát. Eszerint:

A kedvezményes tarifa igénybe vételéhez Önnek az ügyvéd számára mindössze azt kell jeleznie, hogy melyik lapunk előfizetője, s milyen néven fizeti elő az újságot.

Hogyan lehet elindítani a fizetési felszólítást?

A fizetési felszólításhoz szükséges legalább a hitelező és az adós neve, címe és adószáma. Szükséges továbbá legalább a kifizetetlen számlák száma, a tartozás számlánkénti összege (részteljesítés esetén ennek feltüntetése) mely adatok a számlázó programból elvileg kiexportálhatóak. Ha megoldható, akkor kell a kifizetetlen számla is. Az előbbi adatokat E-mailben is meg lehet küldeni.

A hitelező és az adós beazonosítása után az ügyvéd elküld egy meghatalmazást a hitelező részére. Ezt Ön kitölti, s postai úton visszaküldi az ügyvédnek (a legjobb, ha egyben emailben is elküldi, hogy az ügyintézés gyorsan elindulhasson).

Az ügyvéd ekkor elkészíti a felszólítást, s elküldi az adósnak. Ha az adós a levélre válaszol, azt az ügyvéd Önnek emailben továbbítja. Ha telefonon jelentkezik az adós, akkor az ügyvéd erről tájékoztatni fogja Önt.

Néhány szón is múlhat egy felszámolás

Érdemes az eljárással próbálkozni, mert higgye el, teljesen más a megítélése egy felszólítónak, ha azt nem a hitelező, hanem ügyvéd küldi ki. Sőt, arra is figyelni kell, hogy ebben a felszólítóban minden pontosan úgy szerepeljen, ahogyan azt a jogszabályok előírják. Ahhoz, hogy esetleg majd felszámolást lehessen indítani – mely a követelésbehajtás talán egyik legjobb eszköze – elengedhetetlen, hogy a felszólító megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. Szerepeljen a felszólítóban minden olyan adat, tény és hivatkozás, melyet a jogszabály előír. Amennyiben a felszólító nem felel meg jogszabálynak, abban az esetben a bíróság el fogja utasítani a kérelmet, így Ön hitelezőként időt és presztízst veszíthet. Ezért érdemes rögtön ügyvédre bízni a munkát.

A fizetési felszólítás készítését vállaló ügyvéd

Belső Béla Krisztián egyéni ügyvéd

Társasági jogi és cégjogi szakjogász

8800 Nagykanizsa

Csengery út. 15. I. emelet 4.

Mobil: +36 70/514-94-76

Fax: +36 93/951-339

Email: drbelsobela@drbelso.hu