A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kisfurgonosok engedélykötelezettsége: beindulnak az ellenőrzések

Május vége óta kötelező a 2,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművekkel dolgozók számára is az árufuvarozói engedély megszerzése. Sokan azonban nem ismerik az új előírást, vagy megpróbálják kikerülni azt, ezért nemsokára országos ellenőrzési akciók indulnak.

Még mindig sok kisteherautós fuvarozó tevékenykedik engedély nélkül. A NAV szerint egyes fuvarozók nem ismerik az új előírást, vagy ha tudnak is róla, azt hitték, hogy van még idő az engedély kiváltására.

A szabálytalanságok részben érthetőek. Az engedély megszerzésére túlságosan rövid határidőt adott a jogszabály, így sok kisfuvarozó a kenyérkereset kockázatos módjára kényszerült.

Kiskapu a saját számlás szállítás?

Szakmai berkekből úgy tudjuk, hogy többen a saját számlás szállításokra vonatkozó szabályokat használják ki. Ehhez ugyanis nem kell fuvarozói engedély. Saját nevükre kiállított szállítólevéllel viszik az árut, mintha a saját árujukat szállítanák, mindeközben díj ellenében fuvaroznak. Ők arra számítanak, hogy az intézkedő rendőrnek vagy közúti ellenőrnek nincs mindig arra ideje, hogy utánajárjon a szállítólevélen feltüntetett adatok valódiságának. Ám ha nem jön be a számításuk, az sokba fog kerülni.

Ellenőrzések indulnak

A NAV arról tájékoztatta lapunkat, hogy ismerik ezt a módszert, ezért is ellenőrzik a furgonokat a közutakon és a határátkelőhelyeken is. Nemsokára pedig országos ellenőrző akciókra is számíthatunk. A tervezett ellenőrzések időpontjáról nem kaptunk információt, de biztosak lehetünk benne, hogy a határidőtől távolodva egyre kockázatosabb lesz az engedély nélküli fuvarozás.

Kaibinger Tamás

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu