A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egyéni vállalkozók adókedvezményt kaphatnak minden fejlesztésük, beruházásuk után. Ez a kisvállalkozói kedvezmény, mellyel minden egyéni vállalkozónak érdemes számolnia, ha gépet, ingatlant, vagy akár személyautót vásárol.

A kisvállalkozói kedvezmény az egyéni vállalkozók számára nyújtott egyik legfontosabb beruházási támogatás már több mint 10 éve. Sőt, tavaly jelentősen ki is bővítették: ma már sokkal többen tudják igénybe venni, mint korábban. Az adókedvezményt azok az egyéni vállalkozók érvényesíthetik, akik 250 alkalmazottnál kevesebb embert foglalkoztatnak. Korábban 50 fő volt a határ, így ma már a nagyobb cégek is élhetnek ezzel a jogosultsággal.  Az adókedvezmény évente legfeljebb 30 millió forint lehet.

Egy egyéni vállalkozó kétféle adót fizet:

  •         a költségeivel csökkentett vállalkozói bevétele után vállalkozói személyi jövedelemadót
  •         az adózott eredménye után osztalékadót.

A vállalkozói SZJA 500 millió forintos adóalapig 10 százalék, fölötte 19 százalék. Az osztalékadó 16 százalék.

A kisvállalkozói kedvezmény a vállalkozói SZJA alapból vonható le, tehát a vállalkozó jövedelemadóját csökkenti. A kedvezmény a költségek levonása után fennmaradó összegből vonható le. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény érvényesítésével nem lehet veszteséges a vállalkozó, nem lehet 0 alatti az éves eredménye. Ha volt 50 milliós bevétele és 40 millió költsége egy évben, akkor maximum 10 millió forint adókedvezményt érvényesíthet. De ha volt 80 millió bevétele és 40 millió költsége, akkor levonhatja a maximális 30 millió forintot, s csak a fennmaradó 10 millió után kell a 10 százalékos adót kifizetnie. A vállalkozó a 30 milliós kedvezmény érvényesítésével 3 millió forint tényleges támogatáshoz jut hozzá (mivel erre a levont 30 millióra 10 százalékos adót kellene fizetnie).

Mire lehet ezt az adókedvezményt érvényesíteni?

A kisvállalkozói kedvezmény egy beruházási adókedvezmény, tehát az adott évben végzett beruházások, fejlesztések költsége vonható le az adóalapból. Olyan eszközök vásárlása és üzembe helyezése után lehet alkalmazni, melyeket

  •         az adott évben vásároltak, korábban nem helyezték üzembe (tehát használt gépre nem lehet)
  •         kizárólag közvetlenül a vállalkozás céljaira használják, „üzemi célú” berendezések, gépek, felszerelések, szoftverek felhasználási joga, szellemi termékek, vagy
  •         a vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló ingatlan felújításának költsége.

A törvény külön kiemeli, hogy a kisvállalkozói kedvezmény szempontjából elszámolható a személygépkocsi beszerzése is, ha az autót kizárólag a vállalkozás céljaira fogják használni. Ennek az a feltétele, hogy az adókedvezmény érvényesítését követő 4 évben a vállalkozó az autó után cégautóadót fizessen. Ha a vállalkozó a személyautót bérbeadásra használja, vagy taxizik vele, akkor magáncélra az autót még részben sem szabad használni.

Hogyan lehet igénybe venni a kedvezményt?

Adókedvezményről van szó, amit igénybe venni is az éves adó megfizetésekor, illetve bevallásakor lehet. Tehát év elején, az éves vállalkozói adóbevallás összeállításakor lehet figyelembe venni a kedvezmény összegét a vállalkozói bevételt csökkentő tételek között.

Kisvállalkozások kedvezménye

Az ugyanebbe a körbe tartozó – tehát 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozások emellett egy kamatkedvezményt is érvényesíthetnek a felvett hiteleik után. ezt majdnem ugyanúgy hívják: ez a kisvállalkozások kedvezménye. Ha tárgyi eszköz beszerzéséhez vagy gyártásához vettek fel bankhitelt 2001-től, akkor a kamat 40 százalékát leírhatják az adójukból. Ha pedig 2014-ben vettek fel hitelt, akkor a kamat 60 százalékát írhatják majd le a fizetendő adójukból. Ezek az adókedvezmények az évi 9 millió forintot nem haladhatják meg. A kisvállalkozói kedvezmény (tehát a beruházásokra érvényesíthető kedvezmény) és a kisvállalkozások kedvezménye (a hitel utáni kamatkedvezmény) egyszerre is alkalmazható. Azaz, ha a vállalkozó felvesz egy hitelt egy gép megvásárlására, akkor a gépvásárlás után is érvényesítheti az adókedvezményt és a fizetendő hitel kamatai után is jár neki az adócsökkentés lehetősége.