A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kivonják a forgalomból az autót, ha nem íratjuk át időben

Akár ki is vonhatják az autót a forgalomból, ha megfeledkezünk a megvásárolt jármű hatósági átírásáról. Tartsuk be a kötelező 15 napos határidőt, mert sok kárunk származhat a mulasztásból! 

Néha előfordul, hogy valaki elfelejti nevére íratni a frissen vásárolt autót, vagy nem is nagyon foglalkozik a papírokkal. Vesz egy használt autót, majd talál egy jobbat, és az előzőt el is adja, mielőtt még a nevére venné. Vagy vesz valamit egy ismerősétől, de a papírokat nem intézik el. Régebben éveken át használhatták így a járműveket az új tulajdonosok, s csak akkor kezdődött a probléma, ha egy hivatali ügyintézés miatt szükség lett volna az autó érvényes okmányaira. Ma már más a helyzet. Aki nem íratja át az autót, előbb-utóbb azzal fog szembesülni, hogy a hatóság kivonta azt a forgalomból. 

Tartsuk be a 15 napos határidőt!

A megvásárolt jármű tulajdonjogának az átírására 15 napunk van a vásárlás napjától számítva. Ezt be kell tartani. Mindig lesz persze olyan vevő, aki úgy gondolja, hogy az a pár napos késés már nem számít, örüljenek, hogy át van írva az autó. De a hivatal nem vevő a pontatlanságra, s pórul járhat, aki kicsúszik a 15 napos keretből. 

Az átírásnak tehát meg kell történnie az adásvételi szerződés keltétől számított 15 naptári nap alatt. Ha a vevő kicsúszik a 15 napos határidőből és később jelentkezik, az okmányiroda akkor is elvégzi az átírást, de akár szabálysértési eljárást is indíthat a késedelem miatt. Az autó átírását végző hatóságnak ilyenkor értesítenie kell a szabálysértési hatóságot, az pedig a NAV-nak is elküldi az információt. A mulasztási bírságot a NAV fogja beszedni a késlekedőtől. A büntetés 10-30 ezer forint között lehet. A bírság kiszabásánál figyelembe veszik a körülményeket, például azt, hogy a tulajdonosnak volt-e már más szabálysértési ügye az elmúlt években. 

A hatóság a régi tulajdonostól értesül a változásról

Az autó eladását a régi tulajdonosnak is be kell jelentenie az okmányirodában, méghozzá a szerződés keltétől számított 8 napon belül. Ez a kötelezettség őt védi: ha a vevő nem intézné el időben az átírást, az eladó így akkor is igazolni tudja, hogy a jármű már nincs a birtokában. Ez a bejelentés a feltétele annak is, hogy töröljék a gépjárműadóra vonatkozó kötelezettségét.

Az eladás bejelentése mellett az eladó felmondja a járműre kötött kötelező felelősségbiztosítását is. Az önkormányzat mellett tehát már a második szervezet is értesül a tulajdonosváltásról. A biztosítás megszűnik, s ha az új tulajdonos azt nem köti meg a saját nevére, akkor a rendőrség kiszűrheti a forgalomból a kgfb nélküli autót. 

Egy idő után kivonják a forgalomból

A hatóságok tehát általában a régi tulajdonos bejelentése alapján értesülnek a tulajdonosváltásról. Ettől kezdve elindul a hivatal ügyintézése. Ha a régi tulajdonos bejelenti a változást, az új pedig nem jelentkezik, akkor a közlekedési hatóság a járművet határozattal ki fogja vonni a forgalomból. Mellette az adóhatóságot is értesíteni fogják a mulasztási bírság kiszabása miatt. 

A kivonás ideje attól függ, hogy az eljárás a határidő letelte után mennyi idővel indul meg:

– ha az eljárás megindításának napjáig 30 napnál kevesebb volt a késedelem, akkor 2 hónapra

– 1-3 hónapos késés esetén 4 hónapra

– 3-6 havi késés esetén fél évre

– fél évnél hosszabb idejű mulasztás esetén egy évre szól az ideiglenes kivonás. 

Az ideiglenes kivonás időtartamát jogszabály határozza meg, attól a közlekedési hatóság nem tud eltérni. A tulajdonos megkapja erről a határozatot, majd ettől számítva 5 napon belül le is kell adni a forgalmi engedélyt és a rendszámot. 

Ilyen esetekben arra sincs lehetőség, hogy a tulajdonos saját maga kezdeményezze korábban a forgalomba való visszahelyezést. Sajnos meg kell várni a rendelet által előírt időtartam leteltét, csak utána lehet majd újra használni a járművet. A forgalomba visszahelyezés előtt el kell végezni a jármű átírását is. 

Nem csak az átírás elmulasztása jár forgalomból történő kivonással. Ugyanez a büntetése a lejárt műszakival közlekedő, vagy biztosítás nélkül használt járművek tulajdonosainak is. 

Forrás: 326/2011 kormányrendelet, 102-103. §

—————————————————————————————————————————————————————-

Lelassult a rendszer, nem lehet tartani a határidőket

A kötelező 15 napos határidő helyett sokszor jó, ha 30 nap alatt sikerül átíratni az autót az új tulajdonos nevére – számolt be a Telex internetes lap május 20-án a tarthatatlan helyzetről. A lap szerint a probléma oka, hogy a koronavírus-járvány miatt az okmányirodák csak előzetes időpont-foglalással fogadják az ügyfeleket, s lényegesen kevesebb ügyet tudnak elintézni, mint korábban. Emiatt jelentős torlódás alakult ki, főleg a fővárosban szinte lehetetlen 15 napon belül időponthoz jutni. 

A járvány miatt ugyan meghosszabbították a lejáró okmányok érvényességét, de a tulajdonosváltás miatt szükséges okmánycserékre ez nem vonatkozik. Az adásvételt ugyanúgy be kell jelenteni határidőn belül, mint korábban. A régi tulajdonos ezt interneten meg tudja tenni, az átírás viszont csak személyesen lehetséges. 

Megoldást az jelenthet, ha a vásárlás után semmit sem késlekedünk, azonnal foglalunk átírási időpontot, s hajlandóak vagyunk esetleg jóval távolabbi okmányirodákba is elmenni egy szabad időpont kedvéért. 

—————————————————————————————————————————————————————-

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu