A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Környezetvédelmi felelősségbiztosítás – januártól sokak számára kötelező lesz

Januártól egy új kötelezettség lép életbe: azoknak a vállalkozásoknak, akiknek a hulladéktermelése elér egy meghatározott mennyiséget, kötelező lesz környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötniük. Az érintetteknek január elsején már élő biztosítással kell rendelkezniük. 

A környezetvédelmi felelősségbiztosítást olyan vállalkozásoknak kell fizetniük, melyek év közben egy meghatározott mennyiségű hulladékot termelnek. A problémát az jelenti, hogy ezt a határt nagyon alacsonyan húzták meg:

  • veszélyes hulladékból évente 200 kg
  • építési és bontási hulladékból 5 tonna
  • nem veszélyes hulladékból 2 tonna mennyiség felett lép életbe a kötelezettség. 

Ezek a megszabott mennyiségek nagyon alacsonyak. A nem veszélyes hulladékra előírt 2 tonnás határ azt jelenti, hogy hetente 38 kg hulladék felett már bármilyen vállalkozás beletartozik ebbe a körbe.

10 és 30 milliós fedezet kell

Az a vállalkozás, amelyikre érvényes ez a kötelezettség, legalább 10 millió forintos felelősségbiztosítást köteles kötni. A baj csak az, hogy míg például egy autó esetén a kötelező biztosítás valódi szolgáltatást is nyújt, itt nem sokat fognak kapni a pénzükért. Ezt az összeget ugyanis akkor lehet lehívni, felhasználni, ha azt a szerződő fél tevékenységével okozott, előre nem látható környezeti károk felszámolásának finanszírozására akarjuk fordítani. Ha tehát a vállalkozás nem okoz előre nem látható környezeti kárt, akkor soha egyetlen fillért sem kell felhasználni a felelősségbiztosításra befizetett összegből. 

Még nagyobb összegű biztosítást köteles fizetni az a vállalkozás amelyik hulladék gyűjtésével, szállításával, kereskedelmével, közvetítésével foglalkozik. Például egy veszélyes hulladéknak számító azbeszt begyűjtésével foglalkozó vállalkozásnak az alapdíj háromszorosát, legalább 30 millió forintot érő felelősségbiztosítást kell felmutatnia. 

Hasonló biztosítás egyébként régebben is volt, de szűkebb kör számára és kisebb összeggel írták elő ezt a kötelezettséget. Így annak is szüksége lehet most új biztosítás megkötésére, akinek már van ilyen szerződése – nem biztos ugyanis, hogy a meglévő szerződés eléri a 10 millió forintos kötelező fedezeti határt. 

Január elsején már legyen élő biztosítás

A rendelet január elsején lép életbe, ettől a dátumtól az érintetteknek már rendelkezniük kell a biztosítással. Igazolni ezt majd a következő év május 31-éig kell. A hulladékgazdálkodási törvény írja elő, hogy az üzleti évet követő május 31-ig kell a biztosítás megkötését a hulladékgazdálkodási hatóságnak igazolni. 

Nagy Csaba

Forrás: 271/2023 kormányrendelet

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu