A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

2020. november 5-től  az  olaszországi tartományokat a koronavírus járvány súlyossága alapján  piros, narancsárga és sárga zónába sorolják. A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente felülvizsgálja. Az aktuális térképet ezen a linken keresztül tekintheti meg.

Zónák 2020. december 06 és december 12 között.

Piros zóna: Abruzzo  tartomány

Tilos a  lakhely elhagyása egész nap. Ekkor csak munka- vagy egészségügyben , illetve élelmiszer-vásárlás céljából lehet  mozogni.  A közúti árufuvarozás kivétel a tilalom alól.

Narancs zóna: Valle d’Aosta, Lombardia, Piemonte, Toscana, Campania, Calabria,  Basilicata tartományok és  Bolzano autonóm megye.

22 és 5 óra között éjszakai kijárási tilalom van érvényben.Ekkor csak munkaügyben vagy egészségügyi vészhelyzetekben szabad mozogni.  A közúti árufuvarozás kivétel a tilalom alól. 

Sárga zóna: Liguria, Molise, Szardínia, Szicília, Lazio, Veneto, Umbria, Emilia Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Puglia, Marche tartományok, illetve Trento autonóm megye. 22 és 5 óra között éjszakai kijárási tilalom van érvényben.Ekkor csak munkaügyben vagy egészségügyi vészhelyzetekben szabad mozogni.  A közúti árufuvarozás kivétel a tilalom alól. 

Bejelentés

Olaszországba vagy  azon áthaladó (tranzit) fuvar esetén a sofőrnek bejelentést kell tennie a helyi egészségügyi hatóságnál (ASL). A bejelentés e-mailen  tehető meg az olsz Külügyminisztérium oldaláról letölthető nyomtatvány kitöltésével (Dipartimento di prevenzione).

A nyomtatvány nem hivatalos magyar nyelvű fordítását megtaláljuk az MKFE weboldalán.  Az olasz minisztérium azt kéri a nemzetközi fuvarozóktól, hogy a nyomtatványt  olasz nyelven töltsék ki. Szerencsére csak adatainkat kell megadni, így ez könnyen fog menni (az állampolgárság mezőbe, a magyar állampolgárok az „ungherese” szót írják).

A nyomtatványt a határátkelőhöz legközelebb eső egészségügyi hatósághoz kell e-mailen vagy online beküldeni.  Ahol a listában az „online felület” kifejezést látjuk, ott klikkeljünk a linkre és egy online felületen tudjuk megtenni a bejelentést.

Hatóság (határállomás szerint) Telefonszám E-mail / Web
Brennero – ASL Alto Adige 0471/909202 Online felület
Ventimiglia – ASL Imperia 047184/536683  d.franco@asl1.liguria.it
Frejus – ASL Torino3 04711/9551752 nsuma@aslto3.piemonte.it
Tarvisio (UD) – ASL Medio Friuli 0432/553264 tarvis.border@asufc.sanita.fvg.it
Trieste – ASL Trieste 040/3997490 profilassi.dip@asugi.sanita.fvg.it
Gorizia – ASL Gorizia 0481/592876 infettive.profilassi@asugi.sanita.fvg.it
Monte Bianco – ASL Valle d’Aosta igiene.pubblica@ausl.vda.it
Valico di Brogeda – ASL Insubria (Como) 031/370111 aianim@ats-insubria.it, uocpsal.co@ats-insubria.it
Passo del Sempione – ASL Verbano-Cusio-Ossola sisp.vb@aslvco.it

Nyilatkozat

A piros és narancssárga zónába belépő sofőröktől ellenőrzéskor kérhetik, hogy nyilatkoznak az utazás okáról, és arról, hogy tisztában vannak a járvány miatt hozott intézkedésekkel. Az utazás igazolására egy formanyomtatványt rendszeresítettek. Ezt a sofőröknek, akkor kell kitölteni, ha a hatóság  nem fogadná el az uniós mintát.. Ebben a nyomtatványban arról nyilatkoznak, hogy ismerik a lakosság mozgására vonatkozó korlátozásokat, amit az olasz kormány a fertőzés visszaszorításra hozott.

A nyilatkozatban fel kell tüntetni:

– a sofőr nevét, címét és telefonszámát,
– valamint az utazás okát (ez sofőrök esetében egyértelműen a munkavégzés).

Majd a sofőrnek aláírásával igazolni kell, hogy tisztában van az olasz intézkedésekkel és a szabályok megszegése esetén kiszabható bírságokkal.

A nyilatkozat letölthető az olasz belügyminisztérium oldaláról. Nem hivatalos magyar nyelvű kitöltési útmutatónkat itt éri el. A nyilatkozatot tartsa magánál a sofőr, de csak akkor töltse ki, ha megállítják és kérik tőle.

Forrás: Minestro dell’interno,  MKFE, Konzuli Szolgálat, fedespedi.it

Részletes információk országonként: Nemzetközi körkép

Naprakész információk Olaszországról

 

Frissítve: 2020.12.07.