A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kötelező 20 centi

Néhány hete a teljes magyar sajtóban végigfutott egy hír arról, hogy jövőre már minden új családi házra kötelező lesz a 20 centis hőszigetelés. A hírek szerint ez az EU előírása, s 2015-től ezt minden tagországnak kötelezően alkalmaznia kell. Ez a kijelentés azonban nem igaz, az egész magyar sajtó egy rémhírt közölt.

Divat ma minden butasággal az Európai Uniót vádolni. Tény, hogy az EU sokszor túlságosan részletes szabályai elég alapot adnak a rémhíreknek. A baj az, hogy még az újságírók sem veszik a fáradságot, hogy megismerjék egy téma részleteit is. A gonosz EU betiltja a kutakat, a gonosz EU betiltja az erős porszívókat, s még a banán görbeségét is meg akarják pontosan határozni. Egytől-egyig álhírek ezek. Persze mindben van valami apró valóságmag, amit aztán a hangzatos címekre utazó újságírók szépen kicicomázhatnak. Így történt ez a szigetelésekkel is.

De nézzük a tényeket! Az EU valóban elfogadott egy energiatakarékossági programot. Ennek az a lényege, hogy jelentősen csökkenteni kell a környezetbe kibocsátott káros anyagok mennyiségét. S mivel a szennyezőanyagok kibocsátásáért nagymértékben a lakások fűtése a felelős, ezért a cél eléréséhez a fűtési rendszerek korszerűsítését határozták el. Ennek a programnak a keretében jut pénz például a magyar fűtéskorszerűsítési pályázatokra is. A döntéshozók úgy gondolkodnak, hogy ha a lakások fűtéséhez kevesebb energia kell, akkor a nagy erőművek is kevesebb szennyezőanyagot fognak kibocsátani a levegőbe. Ez pedig már igen komoly megtakarítás. Írtak erről egy uniós irányelvet is. (Az irányelv olyan jogszabály, ami közvetlenül csak a tagországok kormányaira kötelező. Nekik kell olyan saját törvényeket alkotniuk, melyek megfelelnek ezeknek az irányelveknek.) Az irányelv szerint 2030-ra el kell érni az energiafelhasználás 30 százalékos csökkenését és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 százalékos visszaszorítását minden tagországban.

De hogy jön mindehhez a szigetelés? Valóban létezik olyan szabály, hogy növelni kell az épületek energiahatékonyságát. Ezt a célt a magyar törvények is átvették már, két lépcsőben. Az új építésű épületekre új hőátbocsátási követelményeket írtak elő (az érvényes előírások megtalálhatók az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006-os TNM rendeletben). Ezeket a magyar építtetőknek két lépcsőben kell átvenniük:
· 2015-től az új és jelentős felújításon áteső középületekre, valamint a pályázati támogatásból épülő épületekre
· 2018-tól minden új épületre.

A homlokzati falra érvényes hőátbocsátási előírás (ez az U érték) például ma 0,45, az új előírás szerint ez a fele, 0,24 lesz (minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebb hőt enged át, azaz annál hatékonyabb a hőszigetelés). És itt jöttek a rémhírek…

Egy energiatakarékossággal foglalkozó internetes oldal, az energiainfo.hu közölt egy cikket arról, hogy vajon hogyan tud megfelelni az ország az új követelményeknek. A cikkben idézték a szigeteléssel foglalkozó Knauf Insulation számításait és következtetéseit is. És itt jön a lényeg: a Knauf mérései és becslései szerint az elvárásoknak az ország csak úgy tud majd megfelelni, ha kidolgoz egy megfelelő modellt az energiafogyasztás 70 százalékáért felelős családi házak szigetelésére. A Knauf szerint ráadásul nem is elég a most gyakori 10-15 centiméteres szigetelés, a követelmények teljesítéséhez minimum 20 centiméterre lesz szükség. Az intézet arról is számításokat készített, hogy ez mennyibe kerülne, és hogyan térülne meg. Becsléseik szerint legalább 1600 milliárd forint kellene egy olyan programhoz, ahol a költségek egyharmadát az állam adná, egyharmadát a lakók saját pénze, egyharmadát pedig hitelből finanszíroznák (összehasonlításképpen: a mostani ablakcsere-program 1,1 milliárd forintos kerettel indul).

Az energiainfo.hu cikke a megjelenés után önálló életre kelt. A következő lap már egy hangzatos címet adott a száraz tényeket felsorakoztató írásnak. „20 centis szigetelés kell a házakra!” – harsogta. A következő sajtószerű termék még tovább ment, s már az EU-t is belekeverte: „Az EU előírásai szerint 20 centis….” és így tovább. Egy napon belül a teljes magyar sajtó átvette a cikk egy változatát azzal a címmel, hogy az új EU-szabvány szerint jövőre minden házra kötelező lesz 20 centis szigetelést rakni. De ez nem így van! Arról nem is beszélve, hogy a szigetelés hatékonyságát soha nem mérik centikben. Nem is lehet, hiszen nem egyformák a különböző szigetelőanyagok.

Foglaljuk össze még egyszer a tényeket:
· 2015-től az új középületek és a pályázati pénzből épített új építkezések esetén lesz kötelező a szigorúbb hőátbocsátási tényezők betartása
· 2018-tól minden új építésű épületre kötelezőek lesznek az előírások
· a jogszabályok nem írják elő, hogy a kötelező értékeket milyen eszközzel és mekkora szigeteléssel érik el a tervezők.

A többi pedig akkor sem igaz, ha hitelesnek tűnő sajtótermékek veszik át mások butaságait.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu