A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kötelező biztosítás: változik az igazolás módja

Nem köteles a biztosító minden díjfizetési időszakra külön igazolást kiállítani a kötelező biztosítás érvényességéről. Az új szabályok szerint ezt egyszer kell megtennie, a továbbiakban pedig csak az ügyfél külön kérésére kell igazolást küldenie.

Megszokhattuk, hogy a kötelező biztosítás meglétéről a biztosító minden díjfizetés után igazolást küld. Az igazolás általában a díjfizetéssel rendezett időszakra szól. Egyes társaságok papíron is kiküldték az igazolást, mások csak elektronikus formában, s nekünk kellett kinyomtatni, ha magunknál akartuk tartani. Most megváltozott az igazolások kiállításának a rendje.

Az új szabályok szerint a biztosító csak egyszer állít ki igazolást a kgfb érvényességéről. Ezt a biztosítás létrejöttekor kell az ügyfélhez eljuttatni. Az igazolás a kockázatviselés teljes időtartamára szól. A későbbiekben csak akkor kell az igazolást újra elkészíteni, ha azt az ügyfél külön kéri. Az igazolás papíron és elektronikusan is elküldhető az ügyfélnek. 

Bemutatási kötelezettségünk továbbra sincs, azaz a rendőr nem követelheti a biztosítás igazolásának a felmutatását. Sokan még a befizetést igazoló csekket is magukkal hordják, erre sincs szükség. A rendőr igazoltatáskor a nyilvántartásban ellenőrzi, hogy van-e az autón érvényes biztosítás. A papírra nyomtatott igazolásra legfeljebb akkor lehet szükségünk, ha balesetet szenvedünk, és az adatok kicserélésekor meg kell adnunk biztosításunk azonosítóját.

Zöldkártya csak nyomtatva

A nemzetközi biztosítási igazolást, az úgynevezett zöldkártyát korábban kizárólag papíron postázták ki az ügyfélnek. Majd szokássá vált elektronikusan küldeni, ám azzal a megkötéssel, hogy csak akkor lesz érvényes, ha az ügyfél zöld papírra nyomtatja ki otthon. Az utóbbi években ezzel már nem kellett foglalkozni, fehér papíron is érvényes volt a „zöldkártya”.

A most módosított szöveg szerint a zöldkártya továbbra is csak papíron lesz érvényes, így ha a biztosító azt e-mailben küldi, akkor mindenképpen ki kell nyomtatni. Nem kell zöld papírt használni, ilyen előírás már nincs a rendeletben. Arra viszont figyelnünk kell, hogy az elektronikus forma bemutatása nem elegendő, kell a papírra nyomtatott változat.

Nagy Csaba

36/2023. GMF rendelet 

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu