A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Egymilliárdos bevételt hozott eddig az adóhivatalnak az idén bevezetett új eszköze, az azonnali foglalás. Januártól ugyanis már egy közúti ellenőrzés során is lefoglalhatják az autót és az árut is bármilyen lejárt adótartozás fejében. A bajba került fuvarozók többsége a kemény fellépésre azonnal fizet, csak kapja vissza a munkaeszközét.

A NAV márciusban mutatta meg először, hogyan is működik ez a valóságban: félmilliós adóhátralék miatt foglalták le Nagylaknál egy magyar vállalkozó kamionját.

A lefoglalási eljárásra eljárásra az adóhivatalról szóló törvény ad felhatalmazást. Hogy működik ez?

Megy a gyanútlan fuvarozó az úton. Egy fényjelzés az úton, mely semmiképpen nem lehet szentjánosbogár: igen, a rendőr állított meg minket, körző fényjelzéssel az éjszakában. Semmi baj: forgalmi, papírok rendben, a tachográffal sincs semmi gond.
Ámde itt nem ér véget az ellenőrzés…
A rendőr mellet ott a pénzügyőr is. Matat valamit a számítógépén. Sebaj kivárjuk.
Aztán odajön és furcsa mondat hagyja el a száját:
– Sajnos le kell foglalnunk a járművet. Legyen szíves követni minket…
Ez mostantól bármikor valóság lehet: a pénzügyőr megnézi, hogy van-e adótartozásunk. És ha van, lefoglalhatja az autót!

A fenti példa törvényes. Ezz az eljárás tegyébként nem csak a fuvarozót érinti! Áruszállítás esetén akár az áru tulajdonosának (címzettjének) tartozására hivatkozva zár alá vehetik az autót és teljes rakományát. Amennyiben a címzettnek van tartozása, akkor természetesen “csak” a rakományt foglalhatják le, de ettől a fuvarozó helyzete nem lesz sokkal jobb. Egyrészt kútba esik a fuvar, ha a NAV viszi a rakományt. Másrészt a szállítmányt valószínűleg nem pakolják le azt út szélére, így egy ideig a kocsi is ott marad: félreállítják, aztán el kell mennie egy NAV telephelyre. A törvény ráadásul semmilyen értékhatárt nem tartalmaz! Így az is megtörténhet, hogy egy néhány tízezer forintos tartozás miatt tartják vissza a tízmilliókat érő eszközöket.

Már idén év eleje óta rendelkezik az adóhivatal ezzel a jogosultsággal, de csak március közepén olvashattuk az első hírt, melyben tényleges intézkedésről számoltak be. Március 19-én a NAV Dél-Alföldi Igazgatósága adta ki a hírt, hogy két esetben is éltek a lefoglalás jogával. Nagylaknál lefoglalták egy vállalkozó kamionját. A Csongrád megyei vállalkozásnak félmillió forintos lejárt határidejű adótartozása volt, ennek fejében foglalták le a vontatót. Egy másik esetben a címzett adótartozása volt a probléma. Gyula térségében tartóztattak fel egy román teherautót, mely tűzifát szállított a magyar vállalkozásnak. A pénzügyőrök ellenőrizték a címzett adatait, így derült ki, hogy a magyar vállalkozásnak jelentős adóhátraléka van. A NAV így lefoglalta a rakományt a tartozás fejében. Ebben az esetben azonban tényleges lefoglalásra már nem került sor, mert a vállalkozó azonnal a helyszínre ment, s készpénzben kifizette adótartozását. Így az eljárást megszüntették.

A fenti két eset azt mutatja, hogy az adóhivatal hogyan él ezzel a jogosultsággal. A Szeged melletti eset azt mutatja, hogy a lefoglalt értéknek nem is kell arányban lennie a tartozás összegével. Félmilliós hátralék fejében foglalták le a talán 20-30-szor többet érő járművet. Igaz, a másik eset azt mutatja, hogy az adóhivatal eljárása célravezető. Amint a fuvar veszélybe került, az érintett vállalkozónak azonnal lett elég készpénze, hogy órákon belül kifizesse a tartozását. Ez sikeres eljárás a NAV szemszögéből, így biztosan lehet számítani a jövőben hasonló beavatkozásokra.

Az első 4 hónap eredményei alapján úgy látszik, hogy az adóhatóságnak megtetszett az azonnali végrehajtás módszere. Igen eredményesnek ítélik a fellépést. Közel egymilliárdot hozott a kasszába a módszer. Kérdés, hogy vajon tényleg szükség van erre?

Az egymilliárdos bevétel sok, főleg akkor, amikor a kormány igyekszik minden behajtható fillérnek utánamenni. De tegyünk mellé két számot: az országot érintő áfacsalások mértékét 1700 milliárd forint nagyságúra becsülik, a teljes adóbevétel pedig 10 ezer milliárd forint körüli. Ehhez képest ennek az akciónak az eredménye aprópénz. Főleg, ha azt is nézzük, hogy ebből csak körülbelül 300 millió forint volt a befizetett készénz, a többi pedig lefoglalt ingóság. Ezekből csak akkor lesz pénz, ha azt a NAV árverésen értékesíteni is tudja. Árverésen a bevétel többnyire a becsült érték fele, tehát 300 milliónál sokkal több ebből sem jön majd be. Tehát az egész akció hozott eddig 6-700 millió forint adóbevételt. Mindehhez a 4 hónap alatt 1200 lefoglalás kellett. Ebből körülbelül 900 esetben a vállalkozók azonnal hozták a befizetendő pénzt, a többinél pedig inkább lemondtak a szállított áruról annak tulajdonosai.