A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Külföldi büntetés – mikor lehet selejtezni a papírokat?

Előfordul, hogy úgy érezzük: az égiek a rendőrökkel karöltve összeszövetkeztek ellenünk. Az eredmény egy csúnya közlekedési bírság. Több EU-s tagállamban bevett gyakorlat, hogy a sofőrt kiszedik a forgalomból, és el sem engedik, amíg nem csillan meg pár pénzérme a napsütésben. De mi van akkor, ha elveszik a papír a fizetett bírságról mire jön az újabb csekk?

Tegyük fel, hogy Ausztriában lefülelték Tibinket, a sofőrt, és több kisebb szabálysértésért kap összesen 500 euró büntetést. Tibi nem ma kezdte a szakmát, beszél németül is, így a helyszínen rendezte a cechet, tudja, hogy enélkül nem is engedik el. Tibi menet közben mérgében az igazoló cetlit “leselejtezte”, azaz kis gombócot formált belőle és az első kukába dobta. Így bizonyítani nem tudja, hogy valóban befizette a bírságot. Most ismét fizetnivalót kapott az osztrákoktól. Mi a teendő ilyen esetben?

Meddig rakosgassuk a bírságos cetliket?

– Valószínűleg itt kaucióról lehetett szó. 500 euró Ausztriában körülbelül egy gumi és egy olajfolyás ára – kezdi Kacsó Sándor, az Aszisztencia 561 Kft. ügyvezetője. – Az EU-s tagállamok közel 90%-ánál bevett gyakorlat, hogy első kanyarban ezt szabják ki. Ha a végső bírság alacsonyabb lesz a kauciónál, akkor visszautalják a különbséget. Ha pedig magasabb, akkor számíthatunk még plusz befizetnivalóra – tette hozzá.

Az elhagyott fecnikkel kapcsolatban nagyobb odafigyelést javasol. Ezek megőrzésére a magyarországi szabályokat kell alkalmaznunk, akárhol is történt a bírságolás. Ha a céget büntették, akkor ezek könyvelési bizonylatok, a könyvelési anyagokkal együtt kell őket őrizni. – Itt az általános szabály, az öt év érvényesül – magyarázta. Tehát öt évig nem lehet őket leselejtezni. Ha a sofőrt büntették, akkor pedig legalább 56 napig tartsa meg ezeket a cetliket, mert előfordulhat, hogy szükség lesz rájuk. 

Ha mégis elhagyjuk a cédulát, akkor sincs minden veszve. – Ha kártyával egyenlítettük ki a bírságot, akkor annak nyoma van a terminálon – mondta. Készpénzes fizetésnél pedig a rendőr tömbjében visszakereshető, hogy fizetve volt. Elvileg ezekből további galibákra nem kell számítanunk.

Kis Zsuzsanna

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu