A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hogyan számoljuk a kiküldetés időtartamát, ha a sofőr rendszeresen olyan időpontokban lépi át a határt, hogy a töredéknapok soha nem teszik ki a 8 órát?t?

A külföldi kiküldetés időtartamára napi 60 eurót adhatunk a gépkocsivezetőnek igazolás nélkül elszámolható költségként, más néven napidíjként. A napidíjat azokra a napokra számolhatjuk el, amikor a sofőr külföldön tartózkodik. De mi a helyzet azokkal a napokkal, amikor napközben lép ki az országból vagy érkezik haza Magyarországra? Hogyan kell értelmezni a töredéknapokra vonatkozó szabályokat?

Töredéknapnak azt nevezhetjük, amikor a sofőr nem a nap egészét tölti kiküldetésben, csak néhány órát. Jellemzően ezek az indulás és érkezés napjai. De számolnunk kell a rövidebb kiküldetések idejével is, hiszen a szomszédos országokba indított fuvarokból akár többet is teljesíthet valaki egy napon belül.

Rövid idejű kinttartózkodások: 2 órán belül lehet egybeszámítani

A kiküldetés szabályairól szóló 285/2011-es kormányrendelet az egész napos kint tartózkodásra határozza meg az adómentesen adható napi 60 eurós összeget. Az ennél rövidebb kiküldetés esetén azt kell egész napnak tekinteni, ami eléri legalább a 8 órát – azaz egy teljes munkaidős munkanap hosszúságát. A kiküldetés idejét nem az indulástól, hanem a határ átlépésétől kell számolni. Ha tehát valaki egy rövid kiküldetésre indul reggel, 7-kor átlépi a határt majd délután 4-kor lép be újra az országba, akkor ez kiküldetésnek számít, mert elérte a 8 órás időtartamot. Ha viszont 7-kor kilép, majd 11-kor belép az országba, ez nem számolható el külföldi kiküldetésnek.

Ha egy nap többször is kilép és belép az országba a sofőr, akkor a két külföldi út ideje egybeszámítható. Ennek az a feltétele, hogy a két határátlépés között 2 óránál rövidebb idő teljen el. Ha tehát a sofőr 3 órányi kint tartózkodás után 11-kor belép az országba, majd fél 1-kor újra kilép, akkor kiküldetését folyamatosnak kell tekinteni. Ha 2 óránál több idő telik el, akkor nem lehet egybeszámítani az időtartamokat. Ekkor külön-külön kell megvizsgálni, hogy a 8 órát elérte-e a kiküldetés ideje.

Több napos kiküldetések: az első és utolsó napot egybeszámítjuk

Más módszer szerint kell a hosszabb, több napos kiküldetések esetén a töredéknapokat számítani. A kiküldetés elején és végén számított órákat össze kell adni és el kell osztani 24-gyel. A 24 óránál rövidebb idő akkor számít egy napnak, ha eléri a 8 órát.

Egy sofőr például reggel 8 órakor lép ki Magyarországról a kiküldetése első napján. A kezdő, majd öt teljes nap után a hetedik napon este 9-kor lép be az országba. A kiküldetése így 5 teljes nap plusz a töredéknapok. Az indulás napján 16 órát tölt kint, az érkezés napján 21 órát. Ez összesen 37 óra. Van tehát így plusz egy napja, s 13 órája. A 13 is több a 8 óránál, tehát ezt is egész napnak kell számítani. Így tehát összesen 7 napra kaphatja a külföldi kiküldetés napidíját.

Nagy Csaba