A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Külföldi munka, egyéni vállalkozóként

Olvasónk katás egyéni vállalkozóként egy magyar vállalkozással van szerződésben, mint teszt-sofőr. Ősszel a cég román és szlovák kirendeltségére kellene utaznia, hogy az ottani sofőröknek vezetéstechnikai képzést tartson. Érdeklődik, hogy ehhez milyen papírok kellenek.

Az első és legfontosabb teendő azt leegyeztetni, hogy a külföldi munkát a meglévő magyar szerződése alapján látja-e el, vagy erre új szerződést fognak kötni a szlovák és román vállalkozással. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, ezt vállalkozóként érdemes mérlegelnünk.

Ha a magyar cég a megbízó

Ez esetben azt kell megnézni, hogy a magyar céggel kötött szerződés tartalmazza-e azt, hogy esetenként Szlovákiában vagy Romániában kell a munkát végezni. Ha nem, akkor

– vagy új szerződést kell kötni, vagy 

– módosítani az eddigi szerződést, és kiegészíteni az új feladattal.

Ha a szerződés megvan, már nincs akadálya a külföldi munkának. A Szlovákiában és Romániában végzett munka után a magyar vállalkozásnak állítja ki a számlát, a magyar szabályok szerint.

Ha a szlovák és román leányvállalatokkal szerződik 

Lehet, hogy a szlovák és a román vállalkozással kell szerződést kötni. Ez esetben picit több lesz a papírmunka. 

Ahhoz, hogy magyar vállalkozóként egy másik tagországba számlázzunk, szükségünk van közösségi adószámra. Ezt az ügyfélkapun keresztül lehet beszerezni. A számlára rá kell írni, hogy „az áfa törvény területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtás”. Ekkor az adott országban érvényes áfát, nem nekünk kell beszedni és befizetni az adóhatóságnak, hanem a megrendelőnk rendezni a saját országában. Tehát nekünk ezzel nem lesz gondunk. (Mivel itt céges megbízóról van szó, ennek nincs akadálya.) 

Egy összesítő áfabevallást viszont kell csinálnunk, akkor is, ha egyébként alanyi mentesek vagyunk. Határon átnyúló szolgáltatás esetén az A60-as összesítő bevallást kell beadni. A bevalláson a külföldi partner közösségi adószámát és a szolgáltatásunk értékét is meg kell adni. Alanyi adómentes vállalkozóként a bevallást a szolgáltatás nyújtását követő hónap 20. napjáig kell beadni. Az áfás vállalkozásoknak a szokásos áfabevallási határidő az érvényes.   

Katások figyeljenek arra is, hogy a külföldi kifizetőtől kapott bevétel csak 3 m Ft-ig adómentes. Az ezen felüli összeg 71,2 %-a után pedig nekik kell kifizetni a 40 %-os adót (4 m Ft-os bevételnél, tehát 712.000 Ft után fizetünk adót). Ezt tehát a katásnak kell megállapítania, bevallania és befizetnie. 

Mi legyen nálunk?

Akár külföldi vállalkozással akár magyar céggel szerződünk, a külföldi munka során legyen nálunk:

– a munkára kötött kétnyelvű szerződés másolata (értelemszerűen az adott ország nyelvén),

– illetőségigazolás (a NAV által kiállított dokumentum, ami igazolja, hogy Magyarországon adózunk: bit.ly/Illetőségigazolás

– a cégkivonat másolati példánya vagy az egyéni vállalkozói státuszt igazoló papír

– A1-es igazolás (bit.ly/A1Igazolás )

Külföldön is lehet munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzés. A  fentiekkel tudjuk igazolni, miért tartózkodunk az adott telephelyen. 

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu