A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Külföldi utazás munkaügyben: a rendőrség önmagával sem ért egyet

A rendőrség nem egységes abban a kérdésben, hogy milyen feltételekkel fogadható el az üzleti célú külföldi utazás igazolása. A kérdésnek például az a tétje, hogy egy külföldi cégnél dolgozó sofőr haza tud-e utazni karantén nélkül hétvégi pihenőre vagy nem.

Szeptember elsejétől élnek a most is érvényes beutazási korlátozások, s néhány nappal később már a rendelet módosítását is kiadta a kormány. Enyhítették a szeptember elején bevezetett teljes tilalmat, többek közt azzal, hogy megengedték az üzleti célú beutazást magyar és külföldi állampolgárok számára is.

Magyar állampolgárok akkor léphetnek be karantén nélkül az országba, ha üzleti, gazdasági céllal utaztak ki. Ezt a határon igazolni is kell, lehetőleg egyértelműen. Ha nem sikerül egyértelműen igazolni az utazás gazdasági célját, akkor maradnak az általános szabályok, mehet karanténba a beutazó. (Könnyítés azóta is csak annyi, hogy a karantén ideje szeptember 21. óta nem 14, hanem 10 nap.)

A rendelet ugyanakkor nem pontosítja sem az üzleti, gazdasági célú utazás fogalmát, sem azt, hogy milyen igazolásokat kellene bemutatnunk ennek igazolására. Egyértelmű, hogy ebbe a körbe tartozik, ha egy magyar cég alkalmazottja vagy egy itthoni vállalkozó valamilyen céges ügyben külföldre utazik. Például az a külkereskedelmi üzletkötő, aki utazás nélkül nem tudja ellátni a munkáját, mert tárgyalásokra utazik külföldre. Vagy az a sofőr is ide sorolható, aki egy magyar vállalkozás alkalmazottja, s hétvégi pihenőre tér haza Magyarországra. Ő egyebek mellett az itthoni munkaszerződésével tudja igazolni, hogy milyen munkakörben dolgozik, munkáltatója pedig azt igazolhatja, hogy a kiutazása munkaügyben történt.

A józan ész azt diktálja, hogy ugyanebbe a kategóriába kerül az a dolgozó is, aki külföldi munkáltatónál dolgozik és szabadságra, sofőrként pedig hétvégi pihenőre érkezik Magyarországra. A kiutazás célja az ő számára is gazdasági jellegű volt, hiszen nem kirándulni, hanem dolgozni ment külföldre. Csakhogy ez nem mindenki számára egyértelmű.

A Tacho Center számára küldött a rendőrség egy olyan állásfoglalást, mely szerint ezt a beutazást nem fogadják el üzleti, gazdasági célú utazásnak. A Kis-Petik Ferenc ügyvezetőnek címzett levelet Dr. Balázs László ezredes, a határrendészet főosztályvezetője írta alá. A főosztályvezető tájékoztatása szerint az üzleti, gazdasági célú utazásra vonatkozó könnyítés magyar állampolgárok számára kizárólag a magyar munkáltató alkalmazásában álló gépjárművezetőkre alkalmazható, akik magyar munkáltatói igazolás birtokában léphetnek be az országba.

Véleményünk szerint a rendőrség ezen állásfoglalása téves, az általa követelt feltételeket a jogszabály nem tartalmazza. A jogszabályon túlterjeszkedő állásfoglalás ráadásul a rendőrség más közléseivel is ellentétes. A levélben a főosztályvezető például munkáltatói igazoláshoz köti a karantén nélküli beutazás lehetőségét, míg a police.hu oldalról letölthető, a rendőrség által is ajánlott igazolás-minta nem is utal arra, hogy azt munkáltatónak kellene kitöltenie.

A vonatkozó jogszabály, a 408/2020 kormányrendelet 10/A paragrafusa. Ez a szöveg említést sem tesz munkaviszonyról, nem korlátozza a belépés lehetőséget magyar vállalkozások alkalmazottaira. A jogszabály kötelező igazolási módot sem ír elő. A police.hu webhelyen fellelhető minta a rendőrség szerint sem kötelező érvényű. Mindössze annyit írnak róla, hogy egy ilyen igazolás hiánytalan kitöltése gördülékenyebbé teszi az üzleti, gazdasági beutazási cél igazolását. Nem véletlenül a nyomtatvány-mintát angol és német nyelven is megszövegezték, gondolva a külföldi partnerekre vagy munkáltatókra. Utalnak arra is, hogy a jogszabály rendelkezéseinek hiányában a más dokumentumokkal történő igazolást sem lehet kizárni.

A rendőrség szerint egyébként üzleti vagy gazdasági célúnak minősülhet minden olyan utazás, amely valamely gazdasági vállalkozás vagy egyéb jogalany vállalkozási tevékenysége, haszon- vagy jövedelemszerzése érdekében történik, illetve azzal összefüggésben áll – ez a police.hu oldalon olvasható. Ebben a tájékoztatóban sem utalnak arra, hogy elvárás lenne a magyar munkáltatóval történő kapcsolat.

A rendőrség tehát egyrészt korrekt információkat közöl saját weblapján, ugyanakkor téves, saját előírásaival és tanácsaival is ellentétes állásfoglalást ad ki egy konkrét kérdésre a beutazással kapcsolatban. A beutazóktól is olyan visszajelzések érkeznek, hogy a gyakorlat határátkelőhelyenként eltérő lehet. Legtöbb helyen szinte nem is foglalkoznak az igazolásokkal, máshol pedig kifejezetten munkáltatói papírt követelnek. Sajnos az ilyen ellentmondások nem segítik az ügyintézést, és az érintettek jogkövető magatartásának a kialakítását sem.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu