A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Előfordulhat, hogy külföldön az is szabálysértés, ami nálunk nem az, és fordítva, nem büntetnek azért, amiért itthon bírság jár. Nemzetközi sofőrként érdemes felfrissíteni ismereteiket a sűrűn látogatott országok közlekedési szabályairól, nehogy meglepetés érjen bennünket.

Papucs, cigi – mikor tilos?

Sok országban vezethetünk papucsban, de ez baleset esetén súlyosbító körülmény lehet. A legtöbb ország KRESZ szabálya szerint a sofőrnek mindent meg kell tennie a biztonságos vezetés érdekében. És ha kiderül, hogy a baleset a strandpapucs miatt következett be, akkor jobbik esetben csak bírságot kapunk. Rosszabb esetben büntetőfeljelentés, jogosítványbevonás lehet a flip-flopos vezetés vége, de például Svájcban vagy Olaszországban a biztosító meg is tagadhatja az okozott kár kifizetését. Mindezt arra hivatkozva, hogy sofőrünk gondatlan magatartása vezetett a balesethez.

Egyes országokban fiatalkorúak jelenlé­tében tilos az autóban dohányozni. Ausztriában 100 eurónk bánja, ha 18 évesnél fiatalabb utasunk jelenlétében rágyújtunk. Ismételt esetben már 1000 euró a büntetés. Belgiumban, Írországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Szlovéniában és Olaszországban szintén ne pöfékeljünk 18 év alattiak jelenlétében, mert 100-250 euróra leszünk büntethetők. 

Van, ahol figyelmeztető tábla kell a jármű hátuljára

Vannak országok, ahol büntetik, ha hiányzik a tábla a vonóhorogra szerelhető biciklitartóról vagy a kamion végén rögzített villástargoncáról. Olaszországban ennek jelölésére egy 50×50 cm-es, fehér-piros csíkos fémtáblára lesz szükségünk, hiánya 80 euróba fog kerülni. A spanyolok a három piros csíkkal festett alumínium táblához ragaszkodnak. Ha a szállítmány szélessége eléri a jármű szélességét, akkor mindkét oldalon el kell helyezni egy-egy táblát. Még az üres biciklitartóra is kell a tábla, különben 200 eurónk bánja. A portugál előírások a spanyollal megegyeznek, csak a büntetés kevesebb, beérik 120 euróval.

Láthatósági mellény: ahány ország, annyi előírás

A biztonsági mellényre vonatkozó előírások országonként eltérőek. Általános szabály, hogy a járművezető részére mindig legyen mellény a járművön. De balesetnél előfordulhat, hogy kollégánknak is ki kell szállni a kocsiból. Vannak országok, ahol ilyen esetre az utas számára is kötelezően előírják a mellény viselését. Az a biztos, ha a szállítható személyek számával egyező számú mellényt tartunk magunknál, akkor nem hibázhatunk. A mellény mindig a fülkében legyen, hogy ne kelljen kiszállni érte.

A legtöbb országban kötelező a mellény viselése, ha lakott területen kívül elhagyjuk a járművet. Íme néhány előírás:

  • Ausztriában egy biztonsági mellényt kell tartani az autóban, és viselni is kell, ha főútvonalon vagy autópályán szállunk ki.
  • Belgiumban, Finnországban, Bulgáriában és Olaszországban elvileg nem kötelező biztonsági mellényt tartani a járművön, de ha útközben kiszáll a vezető, akkor mellényt kell viselnie. Belgiumban ennek elmulasztását 50-1365 euróval büntetik.
  • Horvátországban kötelező a mellényt a járművön tartani, és kiszálláskor még lakott területen belül is viselni kell. 
  • Magyarországon kötelező a mellény azoknak a járművezetőknek, akik baleset miatt hagyják el az autót. De azoknak is mellényt kell viselniük, akik rossz látási körülmények között, lakott területen kívül a közúton tartózkodnak.
  • Norvégiában és Portugáliában csak azok a járművezetők kötelesek mellényt viselni, akik norvég vagy portugál rendszámú autót vezetnek.
  • Romániában minden 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművön mellényt kell tartani.

Mobiltelefon: veszélyes is, tilos is, mégis használjuk

Itthon és külföldön is büntetik a mobilhasználatot. Magyarországon a kézben tartott mobiltelefon használatát tiltja a KRESZ. Németországban tiltják az összes elektronikus készülék használatát vezetés közben. Még az autóba beépített érintőképernyő használata is tilos, sőt a pontos időt sem szabad kézbe vett telefonról megnézni. Ne próbálkozzunk mobiltelefonnal, autó-telefonnal, táblagépekkel, érintőképernyővel, MP3 lejátszóval, laptoppal, okos órákkal, diktafonnal, navigációs készülék állítgatásával, video-szemüveggel. Ezeket az eszközöket csak álló helyzetben, leállított motor mellett használhatjuk. Piros lámpánál, automatikusan leálló motor mellett, a zöld jelzésre várakozva sem használhatjuk ezeket a kütyüket. Használható viszont a repülőgépeknél már régóta ismert szem elé vetített kijelző (Head- up – Display), melyen átnézve a járművezető látja az utat. Szintén használható a tartójába helyezett, kihangosított telefon, ha a tárcsázásért nem nyúlunk hozzá. A hangvezérelt mobiltelefon használata is megengedett.

Ausztriában valamivel enyhébb szabályok vonatkoznak a vezetés alatti telefonálásra. Kihangosító berendezéssel vagy mikrofonos fejhallgatóval megengedett a telefonhasználat, de csak előre beprogramozott telefonszámok esetén. A mobiltelefont használhatjuk zenehallgatásra vagy navigációs eszközként is, de csak úgy, hogy a készüléket még vezetés előtt beállítottuk. A német gyakorlattól eltérően szabad telefonálni piros lámpánál, álló motor mellett, de a fényjelzés megváltozásakor azonnal abba kell hagyni. Szintén megengedett a telefonálás, ha autópályán, a feltorlódott sorban várakozunk, kivéve ha a sor araszolgatással halad. Közlekedési információ kérése, sebességmérő radar, torlódás vagy üzemanyag árak lekérdezése Ausztriában szigorúan tilos vezetés közben. 

Kaibinger Tamás

Forrás: ADAC német autóklub