A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Meg lehet-e bírságolni gyorshajtásért azt az autóst, aki lakott területen 50-nél gyorsabban, de 65 km/órás sebességnél lassabban közlekedik? Egy olvasónk rendőröktől hallotta, hogy ha az autót a traffipax beméri, majd a rendőr megállítja 70 percen belül, akkor 5-50 ezer forintra büntethetik idén tavasztól. Vajon mi igaz ebből?

Büntetik-e a rendőrök a csekély mértékű, lakott területen 65 km/h alatti gyorshajtást?Az elmúlt években a gyorshajtás büntetése változott a legszigorúbban a közlekedési szabálysértések közül. Egy évtizeddel ezelőtt lényegében az intézkedő rendőrre, vagy a szabálysértési hatóságra volt bízva, hogy a gyorsan hajtó autóst mennyire büntetik meg. A rendőrök ott álltak a sebességmérőkkel a falu elején, ahol már 50-nel kellene menni, de az országútról érkező autókat még gyorsabban viszi ennél a lendület. A traffipaxos rendőr mögött néhány száz méterrel ott állt a másik járőrkocsi, s a benne ülők rádión kapták a híreket a kollégáktól, hogy melyik autóról készült fénykép, melyiket kell kivenni a sorból és a bizonyíték alapján megbírságolni.

A rendőrség részéről ez a felállás drága is volt és nem is túl hatékony: legalább két járőrkocsi kellett hozzá és 3-4 fős személyzet, s akkor is csak egyesével lehetett kivenni a sorból a gyorshajtókat. Az elmúlt években, az automata kamerák üzembe állításával meg is ritkultak a gyorshajtókra vadászó rendőrpárosok az utak mellett.

A gyorshajtás bírságolása pár éve még százalékos alapon történt. A megengedett sebességet legalább 10 százalékkal túllépő autósok számíthattak a büntetésre. Ez főleg a rossz út vagy útfelújítás miatt korlátozott sebességű szakaszokon volt különösen fájó: egy 40-es korlátozásnál ez a 10 százalék azt jelentette, hogy 44 km/h-tól már büntetnek a rendőrök.

A százalékos határt mára a sebességkülönbség fix meghatározása váltotta fel – erről lehet olvasni minden leírásban. Lakott területen ez a fix határ azt jelenti, hogy a szigorú, 30 ezer forintos bírság 65 km/h sebességtől érvényes. Az 50, vagy ennél kisebb megengedett sebességű utakon a megengedetthez képest +15 km/h az elfogadható határ. Tehát 50-nél 65, 40-nél 55 (és nem 44, mint korábban, a százalékos meghatározásnál).

A legalább +15 km/h-s gyorshajtás fix tarifájú, közigazgatási szabálysértési bírsággal járó szabályszegés lett. A büntetése a már ismert 30-60-90 ezer forintos közigazgatási bírság, melyet automatikusan postáznak a rendőrségi adatfeldolgozók a kameraképek alapján.  

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet büntetni az ennél kisebb mértékű gyorshajtásért!

A KRESZ nem ismer olyant, hogy „tűréshatár”. Büntetés jár a közlekedési szabályok legkisebb mértékű megszegéséért is. Elvileg így van, akkor is, ha éppen nem büntetnek érte.

Jelenleg tehát az a helyzet, hogy például lakott területen a 65 km-es sebesség alatt az automata kamera képe alapján nem küldenek bírságcsekket. Az ennél kisebb mértékű gyorshajtás akkor válik büntethetővé, ha a rendőr tetten éri az elkövetőt és helyszíni bírságot ró ki rá.

Helyszíni bírságot néhány kivételtől eltekintve csak akkor lehet kiszabni, ha a rendőr ténylegesen megtapasztalja a szabályszegés elkövetését. Kivétel például a tilosban parkolás, ahol akkor is büntethet, ha nincs ott az autós. Nem magát a szabály megszegését látja a rendőr, csak az eredményét, a tilosban várakozó autót. De a helyszíni bírságot így is kiszabhatja.

A gyorshajtás viszont nem ilyen. A csekély mértékű, a +15 km/h-t el nem érő gyorshajtást a rendőr csak akkor tudja bírságolni, ha ténylegesen bizonyítani tudja annak elkövetését. Azaz akkor büntethet, ha traffipax segítségével beméri a gyorsan haladó autót és meg is állítja. Ilyen esetben a rendőr helyszíni bírságot szabhat ki.

A legtöbb közlekedési szabálysértésnek van fix tarifája, sok esetben ez 10-15 ezer forint. A csekély mértékű gyorshajtás nem tartozik ezek közé. A szabálysértési törvény viszont lehetővé teszi a büntetését, hiszen a KRESZ minden egyes paragrafusának a megsértését szabálysértésként írja le. Tehát a helyszíni bírságra vonatkozó általános szabályok szerint járhat el a rendőr. Ha megállítja a gyorsan hajtó autóst, akkor 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhat ki rá. Ha pedig hat hónapon belül ismételten helyszíni bírságot szabnak ki valakire, akkor már 70 ezer forint lehet a maximum.

Az tehát valóban igaz, hogy a rendőrök 5-50 ezer forint helyszíni bírságot róhatnak ki a kisebb mértékű gyorshajtásra, ha meg is állítják az elkövetőt. A jogszabályok azzal kapcsolatban nem igazítanak el, hogy mennyi időn belül kell a rendőrnek valakit megállítania ahhoz, hogy még kiszabhassa a helyszíni bírságot. Az olvasónk által említett 70 perc ehhez túl soknak tűnik, hiszen ennyi idő alatt 100 kilométert is megtehet egy autó.